Infofinanciar > Lumea la zi > China pune capăt jocurilor militare. Taiwanul detaliază creșterea numărului de avioane și nave de război
Lumea la zi

China pune capăt jocurilor militare. Taiwanul detaliază creșterea numărului de avioane și nave de război

taiwan china avioane (sursă foto: Reuters)
Sursa foto Arhiva companiei

China a pus capăt la două zile de jocuri de război în jurul insulei Taiwan. Statul a simulat atacuri cu bombardiere și a exersat abordarea unor nave, exerciții pe care Taiwanul le-a condamnat sâmbătă ca fiind o „provocare flagrantă”. Acesta a detaliat o creștere a numărului de avioane de război și nave de război chineze.

Canalul militar al televiziunii de stat chineze a declarat vineri seara târziu că exercițiile s-au încheiat. Un comentariu din ziarul oficial al Armatei Populare de Eliberare a afirmat că acestea au durat două zile, de joi până vineri, așa cum fusese anunțat anterior.

China a pus în alertă Taiwanul

Ministerul Apărării din China nu a răspuns sâmbătă la apelurile prin care se solicitau comentarii. China a lansat exercițiile „Joint Sword – 2024A” la trei zile după ce Lai Ching-te a devenit președinte al Taiwanului. Acesta este un om pe care Beijingul îl numește „separatist”.

Beijingul a declarat că exercițiile au fost o „pedeapsă” pentru discursul de inaugurare de luni al lui Lai. Acesta a spus că cele două părți ale Strâmtorii Taiwanului „nu se subordonează una alteia”. Despre aceasta, China a considerat o declarație că cele două sunt țări separate.

Lai a oferit în repetate rânduri discuții cu China, dar a fost refuzat. El spune că numai poporul taiwanez poate decide viitorul său. De asemenea, respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului. Guvernul taiwanez a condamnat exercițiile. A afirmat că nu se va lăsa intimidat de presiunea chineză.

Ministerul taiwanez al apărării a declarat că a detectat vineri 62 de avioane militare chineze și 27 de nave militare, inclusiv 46 de avioane care au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, care anterior a servit ca o barieră neoficială între cele două părți. Avioanele chineze, inclusiv avioane de luptă avansate Su-30 și bombardiere H-6 cu capacitate nucleară, au zburat în strâmtoare, precum și în Canalul Bashi, care separă Taiwanul de Filipine, a precizat ministerul.

Exercițiile militare au subminat integritatea Taiwanului

Vineri, acesta a publicat imagini filmate de avioanele forțelor aeriene taiwaneze cu un avion de vânătoare chinezesc J-16 și un H-6. Nu a precizat exact unde au fost filmate. Biroul prezidențial din Taiwan a declarat sâmbătă că mișcările militare ale Chinei au subminat status quo-ul pașnic și stabil din strâmtoarea Taiwan.

Ele „constituie, de asemenea, o provocare flagrantă la adresa ordinii internaționale. Au stârnit îngrijorare și condamnare serioasă din partea comunității internaționale”, se arată într-un comunicat. Comandamentul teatrului de est al armatei chineze a publicat sâmbătă pe conturile sale de pe rețelele de socializare un videoclip intitulat „O rimă în șase cuvinte despre zdrobirea independenței”, pe o muzică marțială emoționantă.

Cuvintele „avansează, înconjoară, blochează, atacă, distruge și taie calea” apar peste imagini cu avioane de luptă, bombardiere, soldați și simulări animate de atacuri cu rachete asupra Taiwanului.

Ani grei pentru Taiwan

În ultimii patru ani, China a organizat în mod regulat activități militare în jurul Taiwanului. Au fost jocuri de război la scară largă în 2022 și în 2023.

Wang Ting-yu, deputat de rang înalt din Taiwan, a declarat că ultimele exerciții par să fie mai mult o formă de zgomot din partea Chinei decât o creștere a nivelului de pregătire.

„Au fost comparativ mai reținute decât cele anterioare”, a declarat pe rețelele de socializare Wang. Acesta prezidează Comisia pentru apărare și afaceri externe a parlamentului.

Cu toate acestea, China a menținut un baraj de invective împotriva lui Lai. Comentariul Cotidianului Armatei de Eliberare a Poporului a declarat că Lai este hotărât să acționeze ca un „pion” pentru forțele externe pentru a frâna dezvoltarea Chinei, notează reuters.com.

„Dacă forțele separatiste pentru independența Taiwanului insistă să meargă pe drumul lor sau chiar să își asume riscuri. APL se va supune ordinelor și va lua măsuri decisive pentru a zdrobi cu hotărâre toate comploturile separatiste”, se arată în comunicat.