Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: China presează băncile să accelereze aprobarea de noi împrumuturi pentru dezvoltatorii privați
Lumea la zi

Reuters: China presează băncile să accelereze aprobarea de noi împrumuturi pentru dezvoltatorii privați

china sua companii chineze (Sursă foto: Washington Examiner)
sursa foto arhiva companiei

Autoritățile de reglementare chineze presează băncile să accelereze aprobarea de noi împrumuturi pentru dezvoltatorii imobiliari privați, care nu mai au bani, au declarat persoane care au cunoștință de acest lucru, o încercare de a revigora încrederea cumpărătorilor de locuințe care riscă să afecteze calitatea activelor creditorilor.

Efortul folosește mecanismul „listei albe”, cea mai recentă măsură de sprijin a Beijingului menită să atenueze criza de lichidități fără precedent din sector și să stimuleze achizițiile de locuințe, în condițiile în care prețurile noilor locuințe au scăzut în februarie pentru a opta lună consecutiv.

Până în prezent, majoritatea băncilor naționale de top au evitat să își majoreze semnificativ expunerea la credite în sectorul afectat de criză, în ciuda impulsurilor repetate din partea Beijingului, reducând astfel speranțele de revigorare a unei industrii cruciale pentru economie.
Sectorul imobiliar din cea de-a doua economie mondială a trecut de la o criză la alta din 2021, după ce o măsură de reglementare împotriva efectului de levier ridicat al dezvoltatorilor a dus la o criză de lichidități.
Acum, autoritatea de reglementare bancară vrea aprobări mai rapide ale împrumuturilor pentru proiectele rezidențiale în cadrul mecanismului „listei albe”, începând de săptămâna trecută, au declarat sursele, o cerere pe care Reuters o raportează pentru prima dată.

China și NFRA

Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizate să vorbească cu presa pe această temă.
Autoritatea de reglementare bancară, Administrația Națională de Reglementare Financiară (NFRA), nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.
Dezvoltatorii și declarațiile bancare spun că băncile au fost reticente în a acorda noi împrumuturi pentru proiecte imobiliare, în timp ce au extins în principal scadența și au redus ratele dobânzilor la împrumuturile existente.
Programul „listei albe” acoperă proiecte ale dezvoltatorilor de stat și private care au nevoie de o nouă finanțare de 1.500 de miliarde de yuani (207,51 miliarde de dolari), a declarat una dintre surse.
În directiva de săptămâna trecută, autoritatea de reglementare a dat băncilor termen până la sfârșitul lunii iunie pentru a finaliza aprobarea și emiterea tuturor împrumuturilor, a declarat cea de-a doua sursă.
„A reiterat că băncile ar trebui să trateze în mod egal proiectele susținute de dezvoltatori privați și de stat”, a adăugat sursa.
Instrucțiunea a venit în urma declarațiilor unor bancheri care au declarat că preferă să acorde credite în principal pentru proiectele firmelor de stat.
„Băncile sunt foarte conștiente de faptul că ar putea pierde bani din aceste credite (imobiliare). Dar decizia nu depinde în totalitate de ele”, a declarat Christopher Beddor, director adjunct al departamentului de cercetare pentru China de la Gavekal Dragonomics.
Lansată în ianuarie, „lista albă” permite primăriilor să recomande băncilor proiecte rezidențiale adecvate pentru sprijin financiar și să se coordoneze cu acestea pentru a răspunde nevoilor proiectelor.

Presiuni asupra profitabilității

Aversiunea băncilor chineze de a acorda noi credite în sectorul imobiliar aflat în dificultate provine din îngrijorarea cu privire la impactul asupra calității activelor și profitabilității lor, care a fost deja afectată de cererea slabă de împrumuturi și de economia care se clatină.
Trei dintre primii cinci creditori de stat ai națiunii vor raporta o scădere a profitului net în 2023, atunci când sectorul va da startul paradei rezultatelor în această săptămână, în timp ce ceilalți doi se așteaptă să raporteze o creștere moderată a profitului, arată datele LSEG.
Un indicator cheie al profitabilității, marjele nete de dobândă, (NIM), se estimează că vor fi în continuare presate la minime record cuprinse între 1,29% și 1,74%, arată datele, sub pragul de 1,8% pe care autoritățile de reglementare îl consideră necesar pentru o profitabilitate rezonabilă.
Confruntate cu presiunea asupra profitabilității, inițial, ca parte a mecanismului „listei albe”, băncile doar au ajustat planurile de rambursare a împrumuturilor existente, au declarat trei dezvoltatori privați, iar toate împrumuturile au fost acordate doar pentru proiecte din orașele mari.
Dar, într-o schimbare de atitudine după instrucțiunile autorității de reglementare, un director executiv al unui dezvoltator privat, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat că băncile i-au spus firmei că noile credite ar putea fi acordate încă de la sfârșitul acestei luni.