Infofinanciar > Lumea la zi > China avertizează: „Ruperea legăturilor cu Argentina ar fi o greșeală gravă!”
Lumea la zi

China avertizează: „Ruperea legăturilor cu Argentina ar fi o greșeală gravă!”

China avertizează: „Ruperea legăturilor cu Argentina ar fi o greșeală gravă!”
sursa foto arhiva companiei

China a declarat marți că ar fi o „greșeală gravă” dacă Argentina ar tăia legăturile, după victoria în alegerile prezidențiale din weekend în această țară sud-americană a unui libertarian de dreapta care a declarat că nu va trata cu comuniștii.

Președintele ales al Argentinei, Javier Milei, a criticat China, precum și Brazilia, care se numără printre cei mai importanți parteneri comerciali ai țării sale. În urmă cu câteva luni, Milei chiar a comparat guvernul chinez cu un „asasin” și a spus că poporul chinez „nu este liber”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat în cadrul unei conferințe de presă obișnuite că dezvoltarea relațiilor cu Argentina a înregistrat un impuls bun și că ar fi o „greșeală gravă” ca Argentina să întrerupă legăturile cu țări precum China și Brazilia, scriue cei de la Reuters.

Discursul dur al lui Milei cu privire la China contrastează puternic cu un jurământ de cooperare al președintelui demisionar, Alberto Fernandez, care a vizitat Beijingul luna trecută și a salutat China ca fiind un „prieten adevărat” al Argentinei.
Fernandez a promis, de asemenea, coordonarea cu China în cadrul unor structuri precum G20 și BRICS.

Diana Mondino, o economistă care se preconizează că va deveni ministru de externe în administrația Milei, a declarat că Argentina nu va adera la gruparea BRICS, care include China și Rusia, a declarat agenția de știri rusă RIA Novosti, citată de aceasta.

Argentina a fost una dintre cele șase țări invitate să devină noi membri ai BRICS, un bloc din care mai fac parte Brazilia, India și Africa de Sud.