Infofinanciar > Lumea la zi > China a criticat cuvintele lui Biden! „Această afirmaţie constituie un act politic iresponsabil”
Lumea la zi

China a criticat cuvintele lui Biden! „Această afirmaţie constituie un act politic iresponsabil”

china sua (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

„Această afirmaţie este extrem de eronată şi constituie un act politic iresponsabil. China se opune ferm acesteia”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, într-o conferinţă de presă.

Biden a reiterat miercuri că omologul său din China este un „dictator” în timpul unei conferinţe de presă susţinută după ce s-a întâlnit cu el timp de mai bine de patru ore într-un conac cunoscut sub numele de „Filoli”, la aproximativ 40 de kilometri de centrul oraşului San Francisco şi în marginea summitului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC).

„Trebuie remarcat că întotdeauna există oameni cu motive ascunse care încearcă să instige şi să submineze relaţiile dintre China şi Statele Unite”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit lui Mao, „acei oameni sunt foarte conştienţi de cine încearcă să provoace relaţiile dintre China şi Statele Unite” şi a subliniat că sub acest aspect „nu vor reuşi”.

Biden i-a răspuns unui jurnalist care l-a întrebat pe preşedintele american dacă îl mai consideră pe Xi un „dictator”, la care liderul american a răspuns: „Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”.

China este dezamagită

Într-o declarație anterioară publicată după întâlnire, Ministerul de Externe al Chinei a subliniat că „atâta timp cât cele două țări se respectă reciproc, coexistă în pace și urmăresc o cooperare avantajoasă pentru ambele părți, ele vor fi pe deplin capabile să se ridice deasupra diferențelor și să găsească calea corectă pentru ca cele două mari țări să se înțeleagă între ele”. În declarație se mai spune: „Este important ca ei să aprecieze principiile și liniile roșii ale celeilalte părți și să se abțină de la răsturnări de situație, de la provocări și de la depășirea liniilor.”

Nu este prima dată când Biden se referă la omologul său chinez ca la un dictator. În luna ianuarie a anului trecut, el a spus că China și Rusia pariază că SUA „vor deveni mai mult ca ele”, adică, a precizat el, „un loc pentru autocrat, dictator, om puternic”. Apoi, în aprilie 2022, el a enumerat China printre țările care sunt „în esență dictaturi” în timpul unui discurs la o strângere de fonduri pentru democrați, potrivit Time.

În noiembrie anul trecut, Xi i-a spus lui Biden, atunci când cei doi s-au întâlnit la Bali, în marja summitului G20, că „așa-numita narațiune „democrație versus autoritarism” nu este caracteristica definitorie a lumii de astăzi” și că „China are o democrație în stil chinezesc”, a relatat presa de stat chineză la acea vreme.