Infofinanciar > Info > Cheltuielile cu care se confruntă șoferii! Ce trebuie să ai în vedere
Info

Cheltuielile cu care se confruntă șoferii! Ce trebuie să ai în vedere

Amenzi usturătoare pentru șoferi!
sursa foto arhiva companiei

Conform estimărilor din 2024, șoferii români se confruntă cu cheltuieli medii de aproximativ o mie de euro pe an pentru întreținerea unei mașini în România.

Aceste costuri includ plata asigurărilor obligatorii și opționale, rovinieta, impozitul auto și alte servicii precum Inspecția Tehnică Periodică (ITP), relatează Euronews.

Asigurarea auto obligatorie, cunoscută sub numele de RCA, este esențială pentru oricine dorește să circule legal, evitând astfel sancțiunile. RCA-ul acoperă daunele materiale și corporale pe care mașina ta le-ar putea provoca altor persoane sau proprietăți. Costurile acestui tip de asigurare variază între 1130 și peste 4700 de lei pe an, în funcție de vârsta șoferului, tipul mașinii și istoricul de conducere. Chiar dacă există o limitare a prețurilor pentru RCA, acestea au înregistrat o creștere medie de 7% în 2023 față de anul precedent.

Șoferii, buni de plată

Reviziile regulate, schimburile de ulei și înlocuirea pieselor uzate sunt esențiale pentru menținerea unei mașini în stare bună de funcționare și pentru siguranța pe drumurile publice. Costurile acestor servicii variază între 150 și câteva mii de lei, în funcție de marca și modelul mașinii, precum și de atelierul de service ales.

În ceea ce privește taxele, șoferii sunt obligați să plătească diverse taxe și impozite către stat, inclusiv impozitul pe mașină, taxele de înmatriculare, taxele de poluare și taxele de drum. Aceste costuri pot varia în funcție de oraș, anul înmatriculării și capacitatea cilindrică a mașinii.

Astfel, impozitul anual poate începe de la 63 de lei și poate depăși 1.000 de lei în unele cazuri, ajungând chiar la 6.300 de lei pentru mașinile cu motoare de capacitate mare. Taxele pentru mașini vor fi ajustate în funcție de rata inflației, care este de 13,8%, iar accizele pentru carburanți sunt și ele în creștere.

„Să ai o mașină, în România, va ajunge la fel de scump ca în Germania. Autoritățile vor mai mulți bani de la noi și vor face orice ca să îi obțină. Pentru șoferi, pentru cei care au o mașină personală, asta va însemna creșteri de costuri în cascadă în următorii ani, de la noul impozit în funcție de vechimea mașinii, la rovignete și carburanți. În perspectiva următorilor 5 ani, să deții o mașină mai veche de 10 ani va însemna costuri foarte mari, de la taxele de proprietate, la costurile cu service-ul”, a spus anterior analistul financiar Adrian Negrescu, citat de Ziare.com, potrivit Adevărul.