Infofinanciar > Info > Cât cheltuie statul cu salariile angajaților? Suma s-a majorat de 10 ori în ultimii 20 de ani
Info

Cât cheltuie statul cu salariile angajaților? Suma s-a majorat de 10 ori în ultimii 20 de ani

taxe salarii (sursă foto: monden.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Cel mai mare angajator din România rămâne în continuare statul. Acesta are 1,3 milioane de angajați. Făcând un clasament în Uniunea Europeană, România ocupă cea de-a patra poziție în ceea ce înseamnă cheltuială cu salariile bugetarilor.

Această situație nu trebuie să fie una îmbucurătoare, mai ales că statul român este depășit în privința cheltuielilor doar de paradisuri fiscale: Cipru, Malta și Irlanda.

România are cheltuieli serioase cu salariile angajaților 

„Nu aș zice că este fruntașă. Nu se poate face o comparație serioasă între salariile din România și din restul UE. Încă trebuie să luptăm pentru a mări puterea de cumpărare a românilor, fie că sunt la privat, fie că sunt în sistemul bugetar, fie că sunt seniori ai României, fie copii. Vorbim de cheltuieli bugetare pentru utilități, pentru materiale dacă sunt locuri de scăzut pentru cheltuieli bugetare, asta înseamnă eficiență bugetară”, a declarat în 2023 fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi.

Acesta a spus, de asemenea, că atât timp cât va fi la guvernare Partidul Social Democrat nu va exista o „înghețare” a veniturilor, și cu atât mia puțin tăieri.

În ultimii 20 de ani, valoarea acesteia s-a majorat de 10 ori.

De la an la an se fac noi angajări la stat. Anul trecut, în fiecare zi, s-au făcut 38 de noi angajări. Trebuie menționat faptul că inițial s-a anunțat că posturi vacante de la stat au fost înghețate. Astfel, în sistemul statului au intrat 14.000 de persoane.

Cei mai mulți angajați lucrează în Administrația Publică Locală. Următorii în clasament sunt profesorii, și mai apoi angajații din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și de Apărare.

Proteste pentru salarii mai mari

Angajații de la stat sunt extrem de nemulțumiți de salarii. Doar anul trecut, au avut loc în România mai multe greve, ce au dus ulterior la majorarea salariilor angajaților. În 2023, s-au majorat salariile: profesorilor, polițiștilor, angajaților din sănătate și magistraților.

Procesele încă continuă în România. În momentul actual, angajații de la Poșta Română și cei de la muzee sunt în grevă. Aceștia își doresc, de asemenea, salarii mai mari.

O dată cu majorarea numărului angajaților au crescut, bineînțeles, și cheltuielile.

În anul 2004, statul român cheltuia cu salariile angajaților români 15 miliarde de lei. De atunci, cifrele s-au majorat serios. Zece ani mai târziu statul plătea aproximativ 50 de miliarde de lei. În acest an, cheltuielile se ridică la 145,5 miliarde de lei, conform datelor oferite de Ministerul Finanțelor Publice.

Conform antena3.ro, cheltuielile sunt exponențial mai mari. Guvernul lui Ciolacu dorește majorarea salariilor cu 11%. Mai mult, după primele trei luni, cheltuielile statului s-au dublat.