Infofinanciar > Info > CFR va semna contractul pentru modernizarea liniei Cluj-Oradea! Cu cine vor parteneria aceștia
Info

CFR va semna contractul pentru modernizarea liniei Cluj-Oradea! Cu cine vor parteneria aceștia

CFR va semna contractul pentru modernizarea liniei Cluj-Oradea! Cu cine vor parteneria aceștia
sursa foto: cfrcalatori.ro

CFR Infrastructură va semna contractul pentru modernizarea primului lot al Magistralei CFR Cluj Napoca-Oradea, care se întinde pe o lungime de 31 kilometri, vineri, 30 decembrie. Aceasta este ultima mare contractare pentru această magistrală, care este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și al șaptelea mare contract feroviar finanțat prin acest plan.

Valoarea contractului este de 1,6 miliarde de lei. Pe 21 decembrie, CFR Infrastructură a semnat un contract cu Asocierea RailWorks (Arcada+Alstom) pentru lotul 2 al magistralei, Aghireş-Poieni. Dintre cele opt mari contracte feroviare finanțate prin PNRR, Compania a reușit să semneze șapte, cu o valoare totală de 14,7 miliarde lei, reprezentând 87% din valoarea totală. Singurul contract care nu a fost parafat încă este lotul 1 Caransebeş-Lugoj, primul lot al Magistralei M 100 Caransebeş-Timişoara-Arad.

Magistrala dintre Cluj și Oradea se află într-o stare complet degradată

Magistrala feroviară Cluj-Napoca – Oradea – vama Ungaria are o lungime de 166 de kilometri, iar multe poduri au o durată de viaţă mai mare de 100 de ani. Starea generală a acestei căi ferate este degradată din cauza alunecărilor de teren şi a uzurii fizice şi morale a instalaţiilor. Ministerul Transporturilor a menţionat într-un document că aceste condiţii sunt periculoase şi au ajuns la limitele critice pentru a fi încadrate în condiţii tehnice adecvate.

CFR a anunțat pe 22 octombrie cine a câștigat oferta achiziției serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor pentru noua magistrală: „Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA vă informează că a fost desemnată oferta câștigătoare la procedura de licitaţie publică pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor de electrificare și modernizare a infrastructurii și suprastructurii feroviare pe secțiunea CLUJ NAPOCA – AGHIREȘ (LOTUL 1), aferentă obiectivului de investiții “Electrificarea și reabilitarea liniei de cale feratǎ Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (166,2 km)ˮ, pentru creșterea vitezei de circulație la 160 km/h pentru trenurile de călători şi 120 km/h pentru trenurile de marfă.

Oferta financiară depusă de Asocierea RAILWORKS, în valoare de 1.611.475.802,43 lei, fără TVA, a fost desemnată câștigătoare, contractul de achiziţie publică urmând a fi încheiat şi semnat de ambele părţi la finalul perioadei legale de contestaţii. Durata de implementare a contractului este de 42 de luni pentru proiectare și execuția lucrărilor. Sursa de finanţare va fi asigurată din Fonduri Externe Nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta 4 – Transport sustenabil – Reforma 1.5 – Dezvoltarea infrastructurii feroviare și managementul traficului feroviar”, explică CFR procesul de dezvoltare a magistralei.

Modernizarea magistralei feroviare Cluj-Oradea

Magistrala 300 Cluj-Napoca – Oradea se va moderniza şi electrifica pentru a permite trenurilor de călători să circule cu o viteză de 120 km/h pe întregul traseu şi cu 80 km/h pentru garniturile de marfă. Viteza maximă pentru trenurile de călători va fi de 160 km/h. Proiectul include construirea a 18 kilometri de cale dublă nouă şi înlocuirea trecerilor la nivel cu linia de tren cu pasaje rutiere supraterane. Durata lucrărilor va fi de 4 ani.

Nota de Fundamentare explică procesul pe care urmează să-l sufere magistrala din Transilvania: „Proiectul vizează electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihor şi presupune realizarea unei infrastructuri ce va permite viteze maxime cuprinse între 100 km/h şi 160 km/h. Electrificarea şi reabilitarea tronsonului de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor conduce la realizarea unei infrastructuri feroviare optimizate.

Traseul de cale ferată proiectat se va desfăşura în general pe actualul tronson de cale ferată existent, cu excepţia unor zone în care este necesară mărirea razelor curbelor în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de circulaţie şi asigurării parametrilor pentru circulaţia cu viteză sporită. Prin proiect se realizează 18.0 km de linie dublă nouă. Se desfiinţează trecerile la nivel care nu respectă reglementările şi se realizează pasaje denivelate”, citează Economedia.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.