Infofinanciar > Info > „Certificatul de viață”, hârtia care te lasă fără pensie! Cine este afectat
Info

„Certificatul de viață”, hârtia care te lasă fără pensie! Cine este afectat

Sursă foto: playtech.ro
sursa foto arhiva companiei

Pensionarii care locuiesc în afara României au obligația de a furniza semestrial, până cel târziu la 31 martie și, respectiv, la 30 septembrie a fiecărui an, „certificatul de viață”.

Acest certificat este emis și transmis de către casa teritorială de pensii competentă la adresa de domiciliu sau ședere permanentă a beneficiarului nerezident până la 31 decembrie sau 30 iunie. Beneficiarul nerezident are și opțiunea de a transmite certificatul de viață din proprie inițiativă. Semnarea acestuia trebuie să se realizeze în fața unei autorități legale din statul de domiciliu sau ședere permanentă. Modelul unic de certificat de viață este aprobat prin ordin al președintelui CNPP.

Ce prevede legea pensiilor

„(5) Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă.

(6) în vederea aplicării prevederilor alin. (5), casa teritorială de pensii competentă emite şi transmite, la adresa de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, până la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viaţă, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident.

(7) Certificatul de viaţă prevăzut la alin. (5) poate fi transmis de beneficiarul nerezident şi din propria iniţiativă.

(8) Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă. Acest lucru se face  în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă.

(9) Modelul unic de certificat de viaţă se aprobă prin ordin al preşedintelui CNPP”,prevede legea pensiilor, potrivit Antena3.