Infofinanciar > Info > Anunțul șefului CNPP. Ce se întâmplă cu pensiile românilor peste două luni
Info

Anunțul șefului CNPP. Ce se întâmplă cu pensiile românilor peste două luni

daniel baciu, șeful CNPP (Sursă foto: substantial.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, CNPP, a transmis faptul că pensiile vor fi majorate de la 1 inauarie 2024. Totuși, el a ținut să precizeze faptul că ele vor fi indexate. De asemenea, o a doua creștere va fi în luna septembrie a anului viitor.

Șeful CNPP a vorbit și despre creșterea vârstei de pensionare. Aceasta va rămâne aceeași până în anul 2035. Atunci, se va egaliza vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Vârsta pentru ambele sexe va fi 65 de ani. Totuși, este luată în vedere scăderea vârstei de pensionare a femeilor ce au mai mulți copii.

Legea pensiilor va elimina inechitățile din sistem

Oficialul a transmis faptul că la baza noii legi a pensiilor stă formula de calcul ce elimină inechitățile din sistemul de pensii. Aceste diferențe țin, în principal, de stagiile de cotizare.

„Legea pensiilor publice este o lege care impactează asupra 5 milioane de pensionari care se află în plată, cât şi asupra celor care vor aplica pentru o pensie în sistemul public de pensii. Principalele modificării ale acestei legi raportate la legislaţia în vigoare se referă la principiul contributivităţii, stabilităţii, solidarităţii şi egalităţii, sunt principiile care guvernează această lege. Cea mai importantă modificare a noii legi a pensiilor se referă la modul de calcul care este fundamental diferit faţă de actualul mod de calcul, respectiv formula de calcul se bazează pe numărul total de puncte care se înmulţeşte cu o valoare fixă numită VPR (valoarea punctului de referinţă), iar acest VPR se calculează ca raport între valoarea punctului de pensie raportat la 25, 25 fiind un stagiu mediu de cotizare, între minimum de 15 ani şi maximum de 35)”, a declarat șeful CNPP.

Oficialul a spus că cea mai amre inechitate din sistemul de pensii este cea în care pensionarii au ieșit din câmpul muncii în momente diferite. Deci, acest lucru s-a întâmplat având la bază legislații diferite. Numărul total al punctelor a fost raportat la stagii de cotizare diferite, conform realitatea.net.

„Practic acelaşi număr de puncte care s-a raportat la stagii diferite acum se înmulţeşte cu acest VPR şi astfel toate pensiile vor fi aduse la aceeaşi valoare”, a continuat Baciu.

Pensii indexate

De asemenea, el a spus că pensiile vor fi indexate din anul 2024. A transmis faptul că după ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial se vor elebora norme de aplicare ale acesteia de urgență.

Mecanismul de indexare se referă la faptul că majorarea se va face anual în luna ianuarie, cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pe economie. În urma acestei recalculări din luna septembrie nicio pensie nu va scădea: cei care au primit pensii mai mici din cauza raportului la stagiile de cotizare le vor creşte pensiile, iar dacă din formula de calcul există un cuantum inferior se păstrează calculul cel mai avantajos în plată, potrivit principiului universal din legea pensiilor, deci nu va pierde nimeni la pensie. După calculele noastre, în septembrie 2024, aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte în urma acestei formule de calcul”, a continuat șeful CNPP.