Infofinanciar > Info > Centralele termice, interzise în România! Directiva vine de la UE
Info

Centralele termice, interzise în România! Directiva vine de la UE

Centralele de apartament (Sursă foto: spynews.ro)
sursa foto: arhivă

În ceea ce privește Directiva UE care cuprinde și interzicerea centralelor termice, șeful Comisiei de Energie din Senat, Antal Lorant spune că fiecare stat trebuie să elaboreze un plan propriu, printre care și România.

„Conform documentului adoptat, fiecare stat membru va trebui să elaboreze un plan propriu. Un plan cu măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. ”

Acest obiectiv trebuie îndeplinit până în 2024 și presupune eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili. Documentul, totuși nu cuprinde vreo obligație pre-formulată prin care din 2040 se vor interzice centralele pe gaz. Statele trebuie să vină cu propriul lor plan de acțiune.

În România nu există vreun plan formulat încă privind această directivă, așadar nu se poate preciza vreo dată anume de interzicere a centralelor pe bază de gaz natural sau alte produse petroliere.

Ce pot lua românii în calcul pentru înlocuirea centralelor termice

Românii pot lua în considearea înlocuirea centralelor termice cu așa-numitele centrale pe bloc. Acestea vor utiliza în continuare gazul natural, însă va asigura căldura și apa caldă pentru un întreg bloc.

Alte alternative ar mai fi panourile fotovoltaice sau solare, ori centrale electrice sau panouri radiante care nu ar mai depinde de folosirea gazelor naturale.

Toate aceste măsuri cerute prin Directiva nou adoptată trebuie stabilite luând în vedere și interesele României, spune Lorant.

”În contextul în care documentul a fost votat în martie de către PE, adoptat de către Consiliu pe 24 aprilie și publicat în Jurnalul Oficial al UE în data de 8 mai, va fi de datoria noii legislaturi europene, aleasă pe 9 iunie, să revizuiască această directivă.

Nu ne opunem tranziției energetice, dar nu vom sprijini o tranziție implementată în mod grăbit sau forțat. Europa și România au nevoie de o tranziție echilibrată, parte a căreia trebuie să fie și gazele naturale.Începând cu investirea sa, noul Parlament European va trebui să dea dovadă de chibzuință și de înțelepciune, iar definirea unor așteptări mai realiste.

UE trebuie, de asemenea, să înțeleagă că impunând cetățenilor și companiilor europene să suporte costurile tranziției, nu va face altceva, decât să ne slăbească economia și să înstrăineze oamenii”, a mai adăugat acesta.

Ce presupune Directiva

Parlamentul European a adoptat recent Directiva privind schimbările climatice, care interzice printre altele și centralele termice de apartament, dar până în 2040.

Potrivit textului revizuit al directivei, toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând din 2030. În plus, clădirile noi ocupate sau deţinute de autorităţile publice ar trebui să aibă emisii zero începând din 2028. Statele membre vor putea lua în considerare potenţialul de încălzire globală pe durata ciclului de viaţă al clădirilor, care include fabricarea şi eliminarea produselor pentru construcţii utilizate la ridicarea lor, scrie Digi24.

Directiva a fost adoptată cu 370 voturi „pentru”, 199 împotrivă și 46 abţineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE, potrivit Antena3.