Infofinanciar > Info > Marcel Ciolacu vrea să mărească salariile din iulie. Măsura, intens negociată
Info

Marcel Ciolacu vrea să mărească salariile din iulie. Măsura, intens negociată

Marcel Ciolacu vrea să mărească salariile din iulie. Măsura, intens negociată
sursa foto: arhivă

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu vrea ca guvernul să mărească salariile de la 1 iulie. Pentru acest demers, însă este nevoie de negocieri cu Consiliul Tripartit și colegii din coaliția de guvernare. Salariul ar crește la minimul de 3.700 brut. PNL se teme însă să nu fie doar o măsură de a plusa în campanie.

Guvernul Ciolacu ar vrea majorarea salariilor din România având în vedere creșterea economică a țării din ultimul timp. Avem un avans de 1,8% al economiei în prima parte a acestui an. Salariul mediu net a depășit 1.000 de euro în aprilie.

Inflația a scăzut și ea la 5,9%, iar PIB-ul țării este în progres. Avem și investiții de 40 de milioane de euro în prima parte a acestui an. Are efect de multiplicare a economiei reale, ceea ce ar justifica măsura luată de Marcel Ciolacu.

UE ne obligă la salariul minim european

Premierul insistă pentru data de 1 iulie a majorării salariilor deoarece se fac apoi pregătiri pentru adoptarea legislației privind implementarea salariului minim european în România.

Ministerul Muncii lucrează deja la actul normativ pentru implementarea noului prag al salariului minim brut, dar și elaborarea proiectului de act normativ cu privire la salariul minim european de la 1 ianuarie 2025. Pentru a-l îndeplini, salariul minim trebuie să fie echivalentul a 50% din salariul mediu în plată, iar majorarea de 400 de lei care va intra în vigoare din iulie ar duce la atingerea acestuia încă din luna iulie.

Aceste acte normative trebuie să ia în considerare opiniile partenerilor sociali din sindicatele și patronatele reprezentative. De asemenea, marți, 14 mai, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a organizat consultări cu reprezentanții acestora. În urma acestora s-a menționat că formula care va fi decisă pentru salariul minim garantat în plată va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii.

Reducerea taxării muncii

Ciolacu ar mai dori și reducerea taxării muncii. Acesta a declarat că „impozitarea muncii în România, mai ales pentru cei cu venituri mici, este necesară. Și aici încadrăm aproape o treime dintre români, astfel că trebuie să intervenim. Printr-o măsură imediată, având o perspectivă şi pe legea salarizării, dar şi printr-o măsură care dezvoltă şi alte servicii şi economia României devine mai dinamică.

„Cu alte cuvinte, României îi trebuie un plan. Eu nu arunc România într-o aventură, după ce am muncit împreună cu toţi colegii mei din guvern să aducem această stabilitate macroeconomică. Da, spun de peste doi ani de zile că este cea mai mare impozitare la salariile mici din Europa. (…) Eu nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie şi să mă trezesc de la o treime, cât sunt angajați în economie acum cu salariul minim, să am două treimi. (…) Ca să iau o măsură pe picior ca să-mi aducă eventuale voturi, nu am să o fac. De aceea, sunt ferm convins că, în perioada următoare, voi începe discuţiile cu partenerii sociali, pentru a reaşeza lucrurile”, potrivit Știripesurse.ro