Infofinanciar > Info > Cele mai noi reguli cu privire la pensii! Vârsta de pensionare ajunge la 65 de ani
Info

Cele mai noi reguli cu privire la pensii! Vârsta de pensionare ajunge la 65 de ani

marius-constantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: substantial.ro)
sursă foto: substantial.ro

Există o mare dilemă la momentul actual ce trezește multe discuții în contradictori cu privire la numite prevederi ce vor reforma sistemul de pensii. Oficialii au anunțat implementarea anumitor schimbări ce vor afecta milioane de români. În urma unei vizite realizate la Bruxelles pentru discuții și negocieri cu reprezentanți ai Comisiei Europene, ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi a anunțat impunerea unor noi măsuri cu privire la sistemul de pensii din România.

Ministrul a anunțat o schimbare care a adus nemulțumirea românilor. Este vorba de creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru toate categoriile. De asemenea, Guvernul va introduce noi reguli cu privire la pensii, atât din punct de vedere al vârstei, cât și la nivelul bazei de calcul a acestora.

Românii se vor pensiona mai târziu

Guvernul a anunțat anumite prevederi ce vor face parte din planul privind reforma sistemul de pensii din România. Vârsta de pensionare va fi crescută progresiv, până se va ajunge la pragul de 65 de ani, necesar de atins de românii care doresc să se retragă din activitate și să primească o sumă de bani lunară din partea cotizației lor la stat. Acest lucru se va aplica și în cazul celor care fa  parte dintr-o categorie specială. În plus, în cadrul acestor modificări vor fi incluse și pensiile militare.  „Drepturile de pensii vor fi calculate prin creştere treptată a perioadei de contribuţie şi la finalul perioadei se va ajunge ca raportarea să fie la întreaga perioadă, nu vor mai fi alese anumite perioade de contribuţie. Creşterea treptată a vechimii necesară în specialitate. Pensiile militare sunt şi ele supuse reformelor.” a declarat Marius Budăi.

De asemenea, vor exista schimbări la nivelul bazei de calcul a pensiei. Aceasta se va raporta la întreaga perioadă de activitate. Astfel, vor fi eliminate anumite prevederi de care categoriile speciale beneficiau. Nici magistrații nu își vor mai putea alege perioada de care să se țină cont în momentul calculării pensiilor. Totodată, anumite indemnizații sau pensii speciale primite de magistrați sau funcționari publici parlamentari vor fi tăiate. „Eliminarea unor categorii de indemnizaţii şi pensii plătite în baza unor legi speciale (magistraţi şi funcţionari publici parlamentari). Pensiile speciale aflate în plată nu vor scădea”, a anunţat  ministrul Muncii.

Speranța la viață în România

O altă prevedere constă în implementarea ideii conform căreia pensiile speciale vor fi impozitate. Raportarea pensiei se va realiza la salariul mediu net, care are valoarea de 4.200 de lei, ci nu la venitul mediu brut de 7.000 de lei. Impozitul va fi aplicat și în cazul părții necontributive din pensie, conform afirmațiilor ministrului Muncii. Amendamentele cu privire la această reformă a pensiilor vor fi aprobate în cadrul coaliției de guvernare, cu scopul de a fi depuse ulterior în Parlament.

Având în vedere creșterea vârstei de pensionare, anumiți cetățeni vor beneficia de mult mai puțini ani de pensie. Speranța de viață în România este mult mai mică față de alte țări europene. În țara noastră, speranța de viață este acum de aproximativ 74 de ani. Acest număr este mic față de cele înregistrate în cazul altor țări europene, precum Norvegia, Spania, Irlanda și Franța, unde speranța de viață se încadrează între 82-83 de ani, conform Jurnalul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.