Infofinanciar > Info > Cele mai noi modificări din energie se reexaminează! Se urmărește relaxarea suprataxării pentru energie
Info

Cele mai noi modificări din energie se reexaminează! Se urmărește relaxarea suprataxării pentru energie

Klaus Iohannis, președintele României Sursa foto Hotnews
Sursa foto Hotnews

Șeful statului Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reanalizeze proiectele de lege care cuprind cele mai recente modificări legislative din domeniul energiei electrice și gaze naturale. Aceste modificări vizează relaxarea supraimpozitării resimțită la facturi, regularizările de facturi și semi-reglementarea pieței angro. 

Premierul de la Bruxelles a decis ca luna trecută să inițieze o procedură de infringement împotriva statului nostru, deoarece se considera ca mecanismul obligatoriu de achiziție centralizată de energie electrică ar reprezenta o formă de restricționare a exporturilor de electricitate.  

Discuțiile au pornit deoarece România redirecționează energie către clienții locali 

„O parte dintre dispozițiile nou-introduse prin legea de aprobare a OUG nr. 153/2022 sunt de natură a genera disfuncționalități și dezechilibre în implementare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament″, se menționează în cerere. 

Astfel, potrivit acestei cereri, condițiile asupra actului normativ de bază PUG nr. 27/2022 referitoare obiectul legii de aprobare transmisă spre promulgare, cât și după intrarea în vigoare a legii. 

Legea transmisă spre promulgare ar urma să conțină un articol referitor la intervențiile asupra unor perioade și tarife prevăzute inițial de către legea în vigoare în acest moment. De asemenea, vor exista discuții referitoare la emiterea facturilor de regularizare și asupra categoriilor de operatori obligați la plata de contribuții pentru Fondul de Tranziție Energetică. 

Astfel „ începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispozițiilor ordonanței de urgență”. De asemenea, articolul 2 ar urma să treacă prin modificări în ceea ce privește completarea regimului sancționar prevăzut în lege, în legătură cu abaterile de la Mecanismul privind achizițiile centralizate de energie electrică instituite între datele de 1 ianuarie 2023 și 31 martie 2025. 

Procesul va fi de durată 

„Rezultatul acestui proces, raportat la numărul și amploarea intervențiilor de actualizare a actului normativ de bază, îl constituie instituirea unui mecanism complicat, susceptibil de interpretări și deficiențe în aplicare, și care nu mai răspunde, într-o măsură rezonabilă, cerințelor privind transparența și predictibilitatea ori celor privind eficiența și operativitatea în aplicare″, scrie în cerere. 

″În lipsa oricăror clarificări suplimentare, este interpretabilă stabilirea, în a doua jumătate a lunii mai 2023, a unor tarife de facturare pentru un consum aferent anului 2022 concomitent cu obligarea furnizorilor la a emite „în semestrul 1 al anului 2023 facturi de regularizare a consumului facturat anterior aferent anului 2022”, potrivit Profit.ro.

Similar, din considerente de aplicabilitate, este discutabilă instituirea unui mecanism diferit de cuantificare a cantităților de energie electrică „în luna ianuarie 2023”, prin exceptare de la prevederile art. 9 și art. 11 ale Anexei nr. 11, prin articolul unic, pct. 14 al legii supuse reexaminării, care prevede că: „Prin excepție de la prevederile art. 9 și 11, pentru luna ianuarie 2023 se vor considera cantitățile de energie electrică prevăzute la art. 7 alin. (3) pentru consum, respectiv art. 5 alin. (4) pentru producție. Acestea constituie obligații ferme ale producătorilor de energie electrică și ale operatorilor economici prevăzuți la art. 2 alin. (2) și se repartizează uniform pe toate intervalele de decontare din luna respectivă”.″, semnalează Klaus Iohannis.