Infofinanciar > Lumea la zi > Cele mai mari crize financiare din ultimii 40 de ani
Lumea la zi

Cele mai mari crize financiare din ultimii 40 de ani

Crize financiar Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

În ultima lună, piețele au cunoscut o agitație masivă. Aceasta a fost provocată în parte de două dintre cele mai mari trei falimente bancare din istoria SUA. În același timp creditorul elvețian Credit Suisse a fost cumpărat de rivalul UBS Group AG  în cadrul unei fuziuni puse la cale de autoritățile de reglementare elvețiene.

Temerile legate de contagiunea bancară persistă. Investitorii sunt îngrijorați că economiile globale vor avea de suferit dacă efectele creșterii ratelor dobânzilor vor torpila mai mulți creditori. Iată o trecere în revistă a unora dintre cele mai mari crize financiare din ultimii 40 de ani.

Cele mai mari crize financiare

Criza economiilor și împrumuturilor din SUA
Peste 1.000 de instituții de economii și împrumuturi au fost distruse în timpul crizei care a avut loc în anii 1980. Acest lucru a dus la costuri de până la 124 de miliarde de dolari pentru contribuabili.

Tulburarea a avut la bază împrumuturile imobiliare și comerciale nesigure acordate de S&L. Acesta s-a întâmplat după ce Statele Unite au eliminat plafoanele privind ratele dobânzilor pentru împrumuturile și depozitele lor. Astfel, li s-a permis să își asume mai multe riscuri.

Prăbușirea obligațiunilor nesigure
După aproape un deceniu de creștere supraîncărcată, piața obligațiunilor de tip „junk bond” s-a prăbușit la sfârșitul anilor 1980. Acest lucru s-a întâmplat în urma unei serii de creșteri a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală.

Michael Milken a contribuit la popularizarea instrumentului financiar. Mulți dintre ei l-au folosit ca modalitate de finanțare a achizițiilor cu efect de levier. În cele din urmă, oferta a depășit cererea, iar piața s-a prăbușit. Milken a fost acuzat de încălcări ale normelor privind valorile mobiliare și de raportare. A plătit o amendă de 200 de milioane de dolari și a executat o pedeapsă de 22 de luni de închisoare.

Crizele financiare au ajuns și în alte zone din lume

Criza peso-ului mexican
Într-o mișcare surprinzătoare, în decembrie 1994, Mexicul și-a devalorizat moneda, peso. Atunci, deficitul de cont curent al țării a crescut și rezervele sale internaționale au scăzut. Țara a ajuns să primească sprijin financiar extern din partea Fondului Monetar Internațional. De asemenea, a primit un ajutor de 50 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite.

Criza monetară asiatică
Ieșirile masive de capital din economiile asiatice de la mijlocul și până la sfârșitul anilor 1990 au exercitat presiuni asupra monedelor din regiune. Acest lucru a necesitat sprijin guvernamental.

Criza a debutat în Thailanda. Aici, autoritățile au fost nevoite să devalorizeze baht-ul thailandez după ce luni de zile de încercări de a apăra legătura monedei cu dolarul au epuizat rezervele valutare. Contagiunea s-a răspândit curând și pe alte piețe din Asia, inclusiv în Indonezia, Coreea de Sud și Malaezia.

Organismele mondiale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, au fost nevoite să intervină cu pachete de salvare în valoare de peste 100 de miliarde de dolari pentru aceste economii.

Gestionarea capitalului pe termen lung 
Fondul de hedging american cu grad ridicat de îndatorare a pierdut peste 4 miliarde de dolari în decurs de câteva luni, în 1998. Acest lucru s-a produs din cauza crizei asiatice și a unei crize financiare ulterioare în Rusia. Fondul a avut o expunere uriașă la obligațiunile guvernamentale rusești. Acesta a înregistrat pierderi majore după ce Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale și și-a devalorizat moneda.

Banca Rezervei Federale din New York a ajutat la intermedierea unui plan de salvare de 3,5 miliarde de dolari din partea sectorului privat pentru capitalul pe termen lung. Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor de trei ori în luni succesive.

Criza financiară mondială 2008

Cea mai mare criză financiară de la Marea Depresiune a avut la bază împrumuturi riscante acordate unor debitori șubrezi. Ele au început să-și piardă valoarea după ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor în perioada premergătoare crizei. Multe companii au luat poziții importante în obligațiuni ipotecare cu grad ridicat de îndatorare, care au proliferat în anii anteriori.

Criza a dus la prăbușirea unor giganți celebri de pe Wall Street. Printre aceștia s-au numărat Bear Stearns și Lehman Brothers. Ei dețineau poziții mari în titluri ipotecare. De asemenea, dezastrul a cuprins și gigantul din domeniul asigurărilor American International Group. A avut nevoie de un plan de salvare de 180 de miliarde de dolari.

Guvernul american a închis Washington Mutual, în ceea ce a fost cel mai mare faliment din istoria unei bănci americane. „Marea Recesiune” care a rezultat a fost cea mai gravă recesiune economică din ultimii 70 de ani.

Criza europeană a datoriilor 
Stimulată de criza financiară din 2008, creșterea bruscă a datoriilor unora dintre marile economii europene a dus la o pierdere de încredere în întreprinderile din regiune.

Grecia a fost una dintre cele mai afectate, deoarece industriile sale primare, transportul maritim și turismul, erau sensibile din punct de vedere economic. A fost prima care a fost salvată de alte economii din zona euro. Portugalia, Irlanda și Cipru au fost, de asemenea, salvate de la intrarea în incapacitate de plată. Șomajul a crescut, în special în țările riverane Mării Mediterane, conform reuters.com.