Infofinanciar > Info > Cei mai defavorizați români! Tinerii, mai săraci decât pensionarii
Info

Cei mai defavorizați români! Tinerii, mai săraci decât pensionarii

sume de bani
Sursă foto: playtech.ro

În cadrul conferinței „ Îmbătrânirea populației rezidente, un fenomen greu de oprit”,  susținută în parteneriat de Institutul Național de Statistică și Biblioteca Academiei Române,  prof.univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității București, a vorbit despre problemele demografice care se remarcă în structura populației, mai precis, dezechilibrul dintre generații.

Marian Preda a subliniat faptul că, în ciuda aparențelor, nu pensionarii sunt cei mai săraci din țara noastră, ci tinerii și familiile cu copii

România are 5 milioane de pensionari

„ Problema majoră este în interiorul populației, avem dezechilibre majore și pe acestea trebuie să le analizăm în interior. Principala problemă este că scade foarte mult numărul de nou născuți , la fiecare cinci copii, unul se naște în străinătate. De altfel, la fiecare cinci români unul este în străinătate”, a susținut rectorul Universității din București.

O altă problemă semnalată de Marian Preda este „ Ponderea populației de 65 de ani este deja de aproape 20% , deci avem circa 3,7 milioane de persoane peste 65 de ani, dar noi avem 5 milioane de pensionari, de unde rezultă că,  în primul rând, nu toți cei de peste 65 de ani sunt pensionați. Mai mult, o bună parte dintre pensionari sunt de fapt înainte de 65 de ani, și trebuie să ne uităm din nou în profunzime, să ne uităm de exemplu la speranța medie de viață, nu doar la naștere, ci la vârsta de pensionare.  După 2031- 2032 ajung la 65 de ani cohortele acelea foarte numeroase de persoane, care s-au născut după 1967 ca urmare a decretului comunist, și dintr-o dată îți intră niște generații duble la 65 de ani, iar până atunci probabil 40% dintre ei deja s-au pensionat. ”, a declarat Marian Preda.

Consecințele acestui fapt vor fi reflectate în sistemul de pensii, „ Aceste lucruri se vor vedea mai puternic în sistemul de pensii. Am făcut cu onestitate analize pe sistemul de pensii, pe speranța medie de viață, la vârsta reală de pensionare, pentru anumite subsisteme persoanele se pensionează  la 55 de ani, dar dacă pensionezi pe cineva la 55 de ani și va mai trăi încă 30-40 de ani, ce sustenabilitate avem când din urmă vin generații din ce în ce mai mici?”.

Tinerii, cei mai săraci

Rectorul de la UNIBUC a notat că nu pensionarii sunt cea mai săracă categorie din România, ba dimpotrivă, tinerii și copii au cel mai mult de suferit din punct de vedere financiar. „Există persoane care beneficiază de pensii exagerate față de contribuțiile lor, adică așa numitele pensii speciale. La nivel de vârstă, și la nivel de categorie ocupațională, cei mai săraci nu sunt vârstnicii și nu sunt pensionarii, din contră, sunt categoriile cu pondere cea mai mică a săracilor. În schimb, cea mai mare pondere a săracilor este în rândul tinerilor după care foarte aproape îi vedem pe copii.

Deci familiile cu copii și tinerii sunt cei mai săraci din România ca pondere.  Asta este politica unui stat modern care realizează care o problemă demografică majoră? Când vorbim și despre ce facem în mod eficient pentru politicile de susținere a familiilor cu copii, a copiilor și a tinerilor? Este o  problemă esențială pe care o uităm. Ne uităm de fiecare dată îmbătrânirea populației, tragem concluzia rapidă că trebuie să doar să sprijinim persoanele vârstnice, și în cadrul lor doar pensionarii,deși din nou spun, sunt și foarte multe persoane vârstnice care nu au pensie tragedia lor este mult mai mare decât a celor care au pensii de multe ori într-adevăr insuficiente. Deci trebuie să ne uităm la toate aceste lucruri și să tragem concluzii din recensământul populației și a locuințelor.” , a notat rectorul UNIBUC.