Infofinanciar > Lumea la zi > The Wall Street Journal: Topul celor mai bine plătiți directori executivi în 2023
Lumea la zi

The Wall Street Journal: Topul celor mai bine plătiți directori executivi în 2023

bani dolarul american miliarde sursă foto: economedia.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Șefii celor mai mari companii americane au atins noi culmi salariale în 2023, pe măsură ce premiile în acțiuni au umflat valoarea pachetelor de compensații.

Jumătate dintre directorii executivi din analiza Wall Street Journal au câștigat cel puțin 15,7 milioane de dolari. Un record pentru remunerația mediană a directorilor executivi în cadrul studiului anual, iar mai mulți au câștigat peste 50 de milioane de dolari. Salariul median pentru aceleași companii cu un an înainte a fost de aproximativ 14,5 milioane de dolari.

Majoritatea directorilor executivi au primit majorări de cel puțin 9% de la an la an. Unul din patru a primit 25% sau mai mult. Și majoritatea companiilor au înregistrat randamente anuale ale acționarilor de cel puțin 13%, a constatat The Journal.

Opt directori din domeniul tehnologiei s-au clasat printre cei mai bine plătiți 25 de persoane. La fel ca și câte cinci directori de companii financiare și de companii din domeniul media sau divertisment.

Topul celor mai bine plătiți directori din anul 2023

Hock Tan, directorul general cel mai bine plătit din analiza Journal, cu 162 de milioane de dolari, trebuie să rămână la locul de muncă timp de cinci ani. Iar prețul acțiunilor Broadcom trebuie să atingă anumite ținte după octombrie 2025 pentru a obține întreaga valoare a celei mai mari părți din salariul său. Broadcom a declarat că firma a depășit performanțele competitorilor sub conducerea lui Tan, CEO-ul său din 2006.

Salariul lui Nikesh Arora de la Palo Alto Networks s-a ridicat la 151 de milioane de dolari. În principal sub formă de premii în acțiuni care au inclus acțiuni acordate pe o perioadă de trei ani.

Blackstone, unde Steven Schwarzman a câștigat 120 de milioane de dolari, a declarat că randamentul total al companiei, de 83%, a depășit anul trecut managerii de active din SUA. A descris structura sa de salarizare ca fiind o aliniere a stimulentelor executivilor cu cele ale investitorilor.

Christopher Winfrey, de la Charter Communications, operatorul de cablu, a primit o remunerație totală evaluată la 89,1 milioane de dolari. În mare parte sub formă de opțiuni și acțiuni care se dobândesc pe parcursul a cinci ani. Iar o mare parte dintre acestea doar dacă acțiunile companiei cresc cu 28% până la 152% față de momentul în care au fost acordate.

Un premiu unic de 30 de milioane de dolari pentru retenție și leadership a contribuit la creșterea salariului total al lui Will Lansing de la Fair Isaac la 66 de milioane de dolari. Compania a declarat că randamentul acționarilor săi s-a clasat printre primele 1% dintre companiile din S&P 500 în ultimul deceniu.

Câștigurile bursiere

Premiile în acțiuni au continuat să reprezinte cea mai mare parte a salariilor celor mai mulți directori. O mare parte dintre acestea fiind structurate astfel încât să ofere mai multe acțiuni sau opțiuni în cazul în care compania atinge performanțe financiare sau ale prețului acțiunilor timp de mai mulți ani. Acest lucru înseamnă că salariul poate pierde o valoare considerabilă dacă prețul acțiunilor companiei scade sau dacă obiectivele operaționale nu sunt atinse. Sau poate crește în valoare pe fondul succesului de piață și de operare.

Acțiunile restricționate acordate la începutul lunii martie a anului trecut lui Jensen Huang, CEO al producătorului de cipuri grafice Nvidia, și-au cvadruplat valoarea până la sfârșitul lunii ianuarie. A ajuns la 107,5 milioane de dolari. Salariul lui Huang, raportat inițial la 34,2 milioane de dolari, includea 26,7 milioane de dolari de acțiuni restricționate, evaluate la momentul acordării.

Conform termenilor atribuirii, Huang ar putea primi cu 50% până la 100% mai multe acțiuni decât cele vizate inițial. În cazul în care compania îndeplinește criteriile de performanță, potrivit procurii Nvidia.  Prețul acțiunilor Nvidia s-a triplat în timpul anului.

Brian Niccol, CEO al companiei de restaurante Chipotle Mexican Grill, a primit acțiuni și opțiuni evaluate la 15,5 milioane de dolari atunci când au fost acordate în februarie 2023. Ca parte a unui pachet salarial de 22,5 milioane de dolari. Până la sfârșitul anului, valoarea acestor acțiuni s-a triplat, ajungând la 52,2 milioane de dolari, a precizat compania. Acțiunile Chipotle au avut un randament de aproximativ 65% pe parcursul anului 2023.

În general, salariul mediu în numerar al directorilor executivi a rămas stabil la aproximativ 3,8 milioane de dolari.

Cei mai performanți

Remunerarea directorilor executivi care conduc companiile cu cele mai bune și cele mai slabe performanțe nu a variat în mod dramatic. Salariul total median a fost de 14,6 milioane de dolari pentru cei 20% dintre directorii executivi ale căror companii au înregistrat cele mai slabe randamente în comparație cu alte companii din același sector. Și de 15,7 milioane de dolari pentru directorii executivi de la companiile cu cele mai bune performanțe.

Producătorii de cipuri și de hardware pentru calculatoare au reprezentat șase dintre cele 25 de companii cu cele mai bune performanțe. Inclusiv Nvidia, cea mai performantă. În timp ce patru dintre acestea erau din industria călătoriilor sau a transporturilor. Mai multe dintre cele mai performante companii și-au revenit după unul sau mai mulți ani de randamente slabe, adesea legate de pandemie.

Royal Caribbean Group a raportat plata către Jason Liberty a 17,2 milioane de dolari și a înregistrat un randament total de 162% anul trecut. După ce a înregistrat minus 36% în 2022 și minus 43% în 2020, când industria croazierelor a fost afectată de boli și interdicții de călătorie. (Compania a înregistrat un randament de 3% în 2021.) Gigantul Uber Technologies a înregistrat un randament de 149%. După ce a înregistrat randamente de minus 41% în 2022 și minus 18% în 2021.

Treizeci și una de femei au condus companii din S&P 500 pentru întregul an 2023.. Niciuna nu s-a clasat printre primele 25 în funcție de salariu. O altă femeie a condus una dintre cele mai performante 25 de companii. Jayshree Ullal la compania de rețele Arista Networks, care a înregistrat un randament de 94%. Salariul lui Ullal s-a ridicat la 15,56 milioane de dolari.

La coada clasamentului

Printre cele 25 de companii cu cele mai slabe performanțe din analiza Journal, aproape o treime au funcționat în sectorul sănătății. Inclusiv șase companii farmaceutice sau de biotehnologie. Acestora li s-au alăturat patru companii de utilități.

Pfizer a declarat că nu a plătit bonusuri directorilor de top anul trecut. După ce cererea slabă pentru produsele legate de Covid a dus la ratarea obiectivelor financiare ale companiei.

Performanțele slabe pot reduce valoarea premiilor în acțiuni ale directorului general. Producătorul de vaccinuri Covid-Vaccin Moderna a raportat o plată totală de 17,1 milioane de dolari pentru directorul general Stéphane Bancel anul trecut. Inclusiv 12,5 milioane de dolari în acțiuni și premii în opțiuni.

Valoarea acestor premii a scăzut cu 42%, ajungând la 7,3 milioane de dolari la sfârșitul anului. Acest lucru reiese din raportul de împuternicire al companiei. În condițiile în care prețul acțiunilor Moderna a scăzut cu aproximativ aceeași valoare pe parcursul anului. În plus, premiile în acțiuni acordate lui Bancel în anii anteriori au scăzut în valoare cu aproximativ 167 de milioane de dolari pe parcursul anului 2023.

Moderna a refuzat să comenteze, potrivit The Wall Street Journal.