Infofinanciar > Info > CECCAR: Românii nu renunță la tutunul de contrabandă. Care sunt sursele traficanților de țigări
Info

CECCAR: Românii nu renunță la tutunul de contrabandă. Care sunt sursele traficanților de țigări

Tigari
Credit imagine: wowbiz.ro

Contrabanda cu țigări e o problemă cunoscută în spațiul est-european. Din noiembrie 2022 și până acum, piața neagră a țigaretelor a crescut de la 6,8% la 8,1% din consumul total.

O astfel de creștere, de 1,3 puncte procentuale, nu se mai înregistrase de doi ani. Totuși, analiștii economici sunt de părere că acest avans al pieței țigărilor de contrabandă nu este unul de lungă durată, ci unul pur conjunctural.

Piața neagră crește și la nivel național

Cifrele cu potențialul să îngrijoreze operatorii economici au fost prelevate de studiul Novel Research.

„În ianuarie 2023, piața neagră a crescut la nivel național cu peste 1 p.p. față de noiembrie 2022. Cea mai mare creștere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 8,8 p.p. până la 27,9%, regiunea continuând astfel să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. O majorare de 1,5 p.p. este notată și în sud, până la 4%. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, categoria Duty Free deține cea mai mare pondere în ianuarie 2023, de 40%, aflându-se în creștere cu 1,3 p.p. față de noiembrie 2022. «Cheap Whites» înregistrează o ușoară scădere, cu 0,7 p.p. până la 32,3%. Cota produselor provenite din Moldova scade cu 1,5 p.p. până la 13,1%, iar Ucraina și Serbia se situează la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, director al Novel Research.

Bogdan Lari Mihei, care conduce Autoritatea Vamală Română, a avut de spus aceste lucruri despre piața neagră est-europeană a țigărilor: „această creștere a contrabandei cu țigarete la început de an este una conjuncturală, care nu se va constitui într-o tendință pe termen lung (…) Autoritatea Vamală continuă să aibă ca prioritate combaterea comerțului ilegal cu bunuri accizabile. Astfel, în luna ianuarie am demarat un proiect de creștere a capacitatății administrative, tehnice și operaționale a Vămii Române, prin achiziționarea de echipamente specifice pentru 19 birouri vamale, cu scopul efectuării de controale mai eficiente. Precizăm că proiectul vizează toate birourile vamale situate la frontiera Uniunii Europene cu Moldova, Ucraina și Serbia, presupunând investiții de peste 17 milioane de euro, în cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile. În anul 2022, Autoritatea Vamală Română, prin structurile de supraveghere și control vamal de la nivel central și teritorial, a confiscat un număr de 22,1 milioane de țigarete și peste 27 de tone de tutun de narghilea. Vom continua să depunem eforturi susținute și în anul în curs pentru menținerea comerțului ilegal cu țigarete sub nivelul mediu înregistrat în UE, de circa 10% și vom continua colaborarea cu autoritățile abilitate pe plan național și international, precum și cu mediul de afaceri onest”.

Capturile sunt din ce în ce mai mari

Victor-Ștefan Ivașcu, inspector general al Poliției de Frontieră, a prezentat presei acțiunile luate de oamenii legii pentru combaterea contrabandei. „Anul trecut, am înregistrat rezultate foarte bune. Astfel, au fost reținute în vederea confiscării, aproximativ 4 milioane de pachete cu țigări de contrabandă, precum și 51.550 kg de tutun si tutun pentru narghilea. Doar în primele două luni ale anului în curs au fost capturate 630.000 de pachete și 10.000 kg tutun. De asemenea, au fost destructurate cinci grupări de crimă organizată, specializate în contrabandă. Vom continua și în următoarele luni să desfășurăm acțiuni susținute pentru a menține comerțul ilegal cu țigarete la sub 10%”, a declarat acesta, conform ceccarbusinessmagazine.ro.

Afirmațiile sale sunt întărite de cele ale chestorului de poliție Aurel Dobre, care conduce Direcția de Investigare a Criminalității Economice: „Astfel, în perioada de referință (n. r. 2022) au fost înregistrate 782 de dosare penale vizând această problematică, în care sunt cercetate 1.045 de persoane. De asemenea, activitățile operative desfășurate au condus la capturarea a 56.018.334 de țigarete și 32.527,94 kg de tutun și la destructurarea a 11 grupări infracționale. Pentru eficientizarea activităților specifice în domeniu, monitorizăm permanent evoluția situației operative și vom continua, în cooperare cu ceilalți parteneri instituționali și cu mediul de afaceri, să ne adaptăm măsurile pentru ca în anul 2023 să concretizăm consolidarea capacității instituționale de gestionare a acestui gen de criminalitate”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.