Infofinanciar > Lumea la zi > Cea mai scumpă înmormântare din lume! Ceremonia funerară a Reginei Elisabeta a costat peste 186 de milioane de euro
Lumea la zi

Cea mai scumpă înmormântare din lume! Ceremonia funerară a Reginei Elisabeta a costat peste 186 de milioane de euro

înmormântarea Reginei Sursă foto: mediafax.ro
Sursă foto: mediafax.ro

Cifrele publicate de Trezoreriei britanică au dezvăluit faptul că doliul național și ceremonia funerară a Reginei Elisabeta a sărăcit Regatul Unit cu 161.7 milioane de lire sterline, 186 de milioane de euro. 

 După decesul suveranei Marii Britanii din septembrie 2022, trupul neînsuflețit al Reginei de 96 de ani a fost transportat de la castelul scoțian deținut de familia regală la Edinburgh, înainte de a fi expus națiunii în Westminster Hall. 

Timp de cinci zile, sute de mii de britanici și oameni veniți din toate colțurile lumii au venit să îi depună un omagiu Reginei. Funeraliile oficiale au avut apoi loc pe data de 19 septembrie 2022, la locația din Londra Westminster Abbey. 

La înmormântare au participat peste 2.000 de invitați, dintre care sute de demnitari și lideri străini și familia regală. Mai apoi, sicriul a fost transportat la Windsor, unde Regina Elisabeta a fost înmormântată alături de soțul ei, Philip. 

Pe ce s-au dat banii 

Potrivit declarațiilor realizate de secretarul șef al Trezoreriei britanice, John Glen, costul total estimat al evenimentului sumbru a ajuns la suma de 161,743 milioane de lire sterline. 

„Prioritatea guvernului a fost ca aceste evenimente să se desfășoare fără probleme”, „asigurând în același timp siguranța publicului”, a spus el. 

Ministerul de Interne a fost cel care a susținut cel mai considerabil cost al funerarilor, la sfârșitul cărora le-a fost emisă o factură de aproape 85 de milioane de euro. Acest lucru a fost datorat miilor de polițiști care au fost desfășurați în Marea Britanie în timpul celor 10 zile de doliu național.  

Departamentul pentru Cultură și Media a susținut, de asemenea, un cost considerabil. Suma pe care aceștia au avut-o de achitat a ajuns la peste 66 de milioane de euro, iar guvernul scoțian a avut de plătit o sumă de 21,6 milioane de euro. 

Cât se estimează ca a cheltuit încoronarea Regelui Charles al III-lea 

Pentru ceremonia de încoronare a noului Rege al Marii Britanii, care a avut loc pe data de 6 mai 2023, până în acest moment, nu au fost publicate cifre oficiale referitoare la sumele cheltuite de către guvern. 

Totuși, grupul antimonarhie Republic a realizat o estimare conform căreia valoarea ceremoniei a fost de cel puțin 115 milioane de euro, potrivit G4Media.

Marea majoritatea a costurilor pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea și a Reginei consoartă Camila va fi suportată în marea majoritate de către contribuabilii britanici, deși aceștia se confruntă cu o criză de proporții imense în ceea ce privește costul vieții, în condițiile în care inflația din Regatul Unit a depășit 10 puncte procentuale.