Infofinanciar > Lumea la zi > Cea mai mică Biblie din lume este cât o unghie
Lumea la zi

Cea mai mică Biblie din lume este cât o unghie

Biblie sursa foto Leeds Live
Sursa foto: Leeds Live

O Biblie de mărimea unei monede de 2 lire sterline a fost descoperită la Biblioteca din Leeds. Aceasta datează din anul 1911 și conține ambele testamente tipărite pe 876 de pagini de hârtie. Este necesară o lupă pentru a fi citită.

Replica în miniatură din 1911 a Bibliei înlănțuite din secolul al XVI-lea are dimensiunea aproximativă a unei monede de 2 lire sterline.

A fost declarată ca fiind cea mai mică Biblie din lume. Originile sale sunt necunoscute, dar a fost printre miile de articole redescoperite la Biblioteca orașului Leeds.

Originile Bibliei sunt un mister

Rhian Isaac este o bibliotecară senioară în colecțiile speciale la Biblioteca din Leeds. Ea a declarat că proveniența acesteia este necunoscută. Susține faptul că apariția cărții a fost total surprinzătoare, întrucât ea a fost găsită în timpul unui sondaj în timpul pandemiei de către personalul bibliotecii.

„Nu știm. Este un pic un mister, într-adevăr. O mulțime de articole din colecția noastră fie au fost cumpărate de-a lungul timpului, fie ar fi putut fi donate. Am depus destul de multă muncă în timpul blocării la catalogarea cărților noastre rare și a colecțiilor speciale. Înainte de asta, aproape că nici una dintre aceste cărți nu fusese văzută de cineva sau găsită vreodată, într-adevăr”.

La momentul sondajului, au fost găsite peste 3,000 de articole noi. Unele datează încă din secolul al XV-lea. Printre acestea se numără și o copie a lui „Nouveau cours de mathématique”, scrisă de Bernard Forest de Bélidor în 1725. A fost găsită și o copie a „Cronicii de la Nürnberg”, datând din 1497.

Biblia poate fi citită de vizitatorii bibliotecii

Bibliotecarii speră că Biblia va fi prețuită și de vizitatori, nu doar de cadre didactice și cercetători.

„Dacă ești doar interesat, le putem scoate pentru tine și poți veni să le citești în frumoasa noastră clădire protejată de gradul II, care este un loc minunat pentru a veni și a studia”, a adăugat doamna Isaac.

„Am prefera ca aceste cărți să fie folosite și citite. Pentru asta au fost făcute și pentru asta încurajăm oamenii să intre și să facă, în loc să-i încuie. Ei aparțin tuturor celor din Leeds. Suntem doar gardienii lor, într-adevăr.”, a continuat aceasta.

Biblioteca din Leeds

Aceasta este o bibliotecă publică din Leeds. A fost deschisă în anul 1884. Ea găzduiește cea mai mare colecție de împrumut și referință a serviciului de bibliotecă a orașului, dar și Galeria de Artă Leeds. Serviciile disponibile din clădire includ o bibliotecă de artă, o bibliotecă centrală pentru copii, o bibliotecă centrală de împrumut, un centru de afaceri, o bibliotecă de informații și cercetare, o bibliotecă locală și de istorie familială și o bibliotecă muzicală.