Lumea la zi

Ce urmează pentru Commonwealth după moartea Reginei Elisabeta a II-a? Statul care vrea să treacă la republică

antigua barbuda australia SURSA FOTO FREEPIK.COM
antigua barbuda australia SURSA FOTO FREEPIK.COM

Primul ministru din Antigua și Barbuda, Gaston Browne, a declarat că va convoca un referendum pentru ca țara să devină republică în termen de trei ani, în urma decesului reginei Elisabeta a II-a.Browne a semnat un document care confirmă statutul de nou rege al lui Charles al III-lea, dar, câteva minute mai târziu, a declarat că va face presiuni pentru un referendum republican, după ce a indicat o astfel de măsură la începutul acestui an, în timpul unei vizite a contelui și contesei de Wessex.

Țara din Caraibe este una dintre cele 14 națiuni care îl păstrează pe monarhul britanic ca șef de stat. Browne a declarat pentru ITV: „Acesta nu este un act de ostilitate sau vreo diferență între Antigua și Barbuda și monarhie, ci este pasul final pentru a completa acest cerc al independenței, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o națiune suverană.

Când i s-a cerut un termen pentru referendum, el a spus: „Aș spune că probabil în următorii trei ani”. Browne a declarat sâmbătă la ITV că țara sa va rămâne un membru angajat al Commonwealth, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum. În aprilie, în timpul unei călătorii în Antigua, în aprilie, Browne a cerut familiei Wessex să își folosească „influența diplomatică” pentru a obține „o justiție reparatorie” și a subliniat dorința țării sale de a deveni într-o zi o republică.

William și Kate acuzați de atitudini coloniale

Prințul Edward a fost criticat ca fiind „arogant” pentru că a glumit că nu a luat notițe în timpul comentariilor lui Browne. William și Kate, între timp, au fost acuzați că se întorc la zilele coloniale din Jamaica, în martie, după ce cei doi au dat mâna cu mulțimea în spatele unui gard de plasă de sârmă și au mers în spatele unui Land Rover, așa cum făcuse regina cu 60 de ani înainte.

Demonstranții i-au acuzat că au beneficiat de „sângele, lacrimile și sudoarea” sclavilor, în timp ce în Bahamas au fost îndemnați să recunoască faptul că economia britanică a fost „construită pe spatele” foștilor bahamieni și să plătească despăgubiri. Primul ministru al Jamaicăi, Andrew Holness, le-a sugerat lui William și Kate că țara sa ar putea fi următoarea care să devină republică, în timp ce un ministru din Belize a declarat ulterior că poate a sosit momentul „să facem următorul pas pentru a ne însuși cu adevărat independența”. După călătorie, William a recunoscut că zilele monarhiei în Caraibe ar putea fi numărate, declarând că viitorul „este la latitudinea poporului”.

Australia amână un referendum din respect pentru regină

Anthony Albanese, prim-ministrul Australiei, care începuse să pregătească bazele unei republici australiene după alegerile din mai, a declarat duminică că a venit momentul să o onoreze pe regina Elisabeta a II-a, mai degrabă decât să facă schimbări.Mulți au crezut că principala barieră în calea stabilirii de către Australia a unei republici cu propriul șef de stat a fost admirația și dragostea națiunii pentru regretatul monarh.Postul de ministru adjunct pentru republică a fost înființat de Albanese, care susține că este primul candidat cu un „nume non-anglo-celtic” care a candidat pentru funcția de prim-ministru în cei 121 de ani de existență a instituției.

Matt Thistlethwaite a fost numit în această funcție în luna iunie. Thistlethwaite a prezis că nimic nu se va schimba în timpul domniei reginei. Într-un interviu acordat postului Australian Broadcasting Corp, Albanese a declarat: „Acum nu este momentul să dezbatem forma noastră de guvernare. „Acum este momentul să recunoaștem viața reginei Elisabeta, o viață bine trăită, o viață de angajament și loialitate, inclusiv față de poporul australian, și pentru noi să o onorăm și să o plângem.”

Un referendum republican nu este o prioritate a primilor trei ani de mandat ai lui Albanese, a declarat el anterior.