Infofinanciar > Lumea la zi > Ce sumă colosală cer liderii polonezi Germaniei. Pierderile cauzate de naziști se ridică la peste un trilion de dolari
Lumea la zi

Ce sumă colosală cer liderii polonezi Germaniei. Pierderile cauzate de naziști se ridică la peste un trilion de dolari

armata polonia sursa foto fpri.org
armata polonia sursa foto fpri.org

Jaroslaw Kaczynski, liderul naționaliștilor aflați la putere în Polonia a declarat joi că guvernul său estimează pierderile Poloniei din al Doilea Război Mondial, cauzate de Germania Nazistă,  la 6,2 trilioane de zloți, echivalentul a 1,300 miliarde de dolari,  adăugând că Varșovia va solicita despăgubiri în mod oficial.

Estimarea actuală este mai mare decât cea de 850 de miliarde de dolari furnizată în 2019 de un alt  politician din partidul de guvernământ al Poloniei. De la venirea în funcție în 2015, Partidul Lege și Justiție (PiS) a subliniat necesitatea reparațiilor, dar Polonia nu le-a cerut în mod oficial, relatează G4Media.

Liderul Partidului Lege și Justiție   a declarat într-o conferință că:„Suma care a fost prezentată a fost adoptată folosind metoda cea mai limitată, conservatoare, ar fi posibil să o mărim”.Relațiile dintre Berlin și partidul PiS sunt tensionate ca urmare a folosirii frecvente de către aceștia din urmă a unei atitudini ostile împotriva Germaniei, folosită de pentru a-și mobiliza electoratul. După ce Rusia a invadat Ucraina, criticile față de dependența Berlinului de gazul rusesc și întârzierea sa în asistența Kievului au crescut.

Ce pierderi asuferit Polonia în cel de Al Doilea Război Mondial

Aproximativ șase milioane de cetățeni polonezi au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: aproximativ o cincime din populația de dinainte de război. Majoritatea au fost victime civile ale crimelor de război și ale crimelor împotriva umanității din timpul ocupației de către Germania nazistă și Uniunea Sovietică. Statisticile privind victimele poloneze din Al Doilea Război Mondial sunt divergente și contradictorii.Trei milioane de evrei s-au numărat printre cele șase milioane de polonezi care au murit în timpul războiului. Iar rebeliune din 1944 care s-a soldat cu aproximativ 200.000 de vieți civili, a dus la distrugerea Varșoviei.

Din punct de vedere al efectivelor militare, Polonia a pierdut un total de aproximativ 140.000 de soldați. Iar mișcarea de rezistență poloneză a pierdut încă 100.000 de luptători .