Info

Ce spun guvernanții? Crește sau nu valoarea punctului de amendă

autovit.ro
FOTO:autovit.ro

Valoarea punctului amendă nu se va schimba începând cu ianuarie 2023, chiar dacă salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie. Anunțul a fost făcut de  ministrul de Finanțe, Adrian Câciu. Valoarea unui punct va fi aceeași ca în 2021. Ultima oară când s-a ridicat problema creșterii contravalorii unui punctului  de sancțiune a fost în 2021, atunci s-a luat în calcul o majorare cu 110 lei, însă s-a renunțat la această inițiativă pe ultima sută de metri.

Ultima majorare  s-a produs în urmă cu cinci ani, în 2017.Prevederile Codului Rutier, la secțiunea contravenții, stabilesc valoarea unui punct amendă la 10% din salariul minim brut pe economie. Ministrul Budăi, a anunșat la Româniat TV, că din 2023 salariul minim va fi majorat până la 3000 de lei.

Categoriile de sancțiuni prevăzute în Codul Rutier

„Noutatea este că salariul de 3.000 de lei va fi nefiscalizat, Guvernul vine în sprijinul oamenilor de afaceri. De la 2.550 de lei, guvernul vine cu 200 de lei nefiscalizați, angajatorul mai pune 250 de lei”, guvernanții au decis ca persoanele care suferă de un grav handicap vor primi la rândul lor a 13-a indemnizație. „ Alocațiile pentru copii vor avea un plus cu rata inflației, iar veteranii și văduvele de război vor avea un plus de 30%”, a mai precizat Budăi.

Codul Rutier prevede cinci clase de sancțiuni pentru cei care încalcă legislație rutieră, ultima categorie se aplică entităților juridice. Amenda maximă aplicabilă face parte din categoria a V-a de sancțiuni și poate ajunge la 14.500 de lei. Pentru persoanele fizice se pot aplica maxim 20 de puncte de penalizare, în valoare de 2900 de lei.

Șoferii, a căror delicte rutiere se încadrează în categoria a I-a de sancțiuni, vor scoate din buzunar între 290 și 435 de lei și li se vor reține de pe permisul de conducere 2 sau trei puncte.

Pentru clasa a II-a Codul Rutier prevede sancțiuni între 580 și 725 de lei, aferente celor 4-5 puncte de permis. Contravențiile cuprinse în categoria a III- a reprezintă abateri grave de la conduita rutieră și sunt sancționate pe măsură, prin urmare se aplică o amendă cuprinsă între 870 și 1160 de lei, este posibil să se dispună și măsura reținerii permisului de conducere.

În timp ce pentru ultima categorie cu siguranță  vi se reține dreptul de a conduce pentru o perioadă de minim trei luni și veți scoate din buzunar o sumă cuprinsă între 1305 și 2900 de lei, potrivit romaniatv.net.