Infofinanciar > Info > Ce se va întâmpla cu prețul carburanților de la 1 ianuarie? Cât vor plăti românii pentru un plin de combusitibil
Info

Ce se va întâmpla cu prețul carburanților de la 1 ianuarie? Cât vor plăti românii pentru un plin de combusitibil

observatornews.ro
FOTO:observatornews.ro

Guvernul va suspenda începând cu 1 ianuarie 2023 compensarea cu 50 de bani a prețurilor carburanților. Așadar, mai aveți la dispoziție câteva ore să faceți plinul mașinilor pentru a beneficia de același preț. Nicolae Ciucă a precizat că Executivul va reintroduce compensarea de 50 de bani în cazul în care prețurile vor crește din nou:

„Trebuie să anunțăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcționa, în schimb este doar o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare la nivelul cetățenilor să o aplicăm din nou”.

Evoluția prețului benzinei

În momentul de față un litru standard de benzină este comercializat cu aproape 6 lei, dar, de mâine prețul revine la 6 lei și 50 de bani pe litru. De asemenea, și gama superioară se va scumpi, stațiile peco vor percepe 7 lei și 50 de bani pentru un litru.

Situația este valabilă și în cazul motorinei prețul afișat la pompe este de aproximativ 7 lei urmând ca de la 1 ianuarie un litru să coste 7 lei și 50 de bani, în timp ce motorina premium se va apropia de 8 lei și 50 de bani, potrivit digi24.ro.

Deși compensarea se aplică pentru ambele categorii de combustibili, diferența de preț dintre cele două este una semnificativă. În cazul unui plin de aproximativ 50 de litri, pentru gama standard, este de 55 de lei. Diferența de preț dintre benzină și motorină a apărut în primăvara acestui an și s-a menținut pe parcursul întregului an.

Evoluția prețului motorinei

În prezent, motorina este mai scumpă cu 1 leu și 15 bani. Prețul benizinei, la începutul luni ianuarie, nu depășea 6. 2 lei/litru, însă, la o zi după declanșarea războiului din Ucraina, prețul a depășit pragul de 7 lei. În prima parte a lunii martie tariful benzinei a depășit 8 lei/litru. Potrivit datelor furnizate de Peco Online, în acea perioadă s-a produs și distanțarea între prețul motorinei și benzinei.

Vârful absolut a fost atins în luna iunie atunci când șoferii au plătit 8,68 de lei pentru un litru de benzină. Compensarea de 50 de bani a fost introdusă de la 1 iulie. Ulterior prețul a urmat un trend descrescător fapt ce a făcut ca un litru de benzină să scadă în luna octombrie la 6 lei și 60 de bani, după care în luna noiembrie prețul crește din nou până la 7 lei și 25 de bani.

Motorina standard a fost comercializată la începutul anului cu 6 lei și 10 bani și a avut același parcurs ca al benzinei, adică, în luna martie prețul a depășit pragul de 8,08 lei/litru.

Vârful absolut a fost atins în luna iunie, cu un preț de 9,22 lei/litru. În urma aplicării compensării de 50 de bani din luna iulie motorina s-a vândut cu 8,7 lei/litru. În lunile septembrie și noiembrie au mai existat două vârfuri dar nu s-au apropiat de recordul înregistrat în iunie. În momentul de față un litru de motorină se vinde cu aproximativ 7,11 lei/litru nivel întâlnit ultima oară în luna februarie a acestui an.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.