Infofinanciar > Info > Ce se va întâmpla cu examenele naționale? Declarațiile ministrului Educației, Ligia Deca
Info

Ce se va întâmpla cu examenele naționale? Declarațiile ministrului Educației, Ligia Deca

ligia deca, Sursă foto: PSnews
Sursă foto: PSnews

Sistemul de învățământ se află într-un clar pericol la momentul actual. Greva profesorilor este în desfășurare și nu pare că va înceta în curând. Deși au existat numeroase negocieri, sindicatele și oficialii nu ar reușit să cadă la un acord, astfel protestele sunt încă aplicate la nivelul întregii țări. Școala este acum în pauză, iar elevii nu mai participă la cursurile pe care profesorii nu le susțin din motiv de solidaritate și unire pentru cauza pusă în joc. Variantele de rezolvare a acestei situații tensionate primite de la oficiali nu au fost destul de satisfăcătoare pentru reprezentanții sindicatelor, care le-au numit inutile și jignitoare.

Dar în acest moment este ridicată problema elevilor de gimnaziu și liceu aflați în an terminat, care în scurt timp ar trebui să susțină examenele naționale, Evaluarea Națională și respectiv Bacalaureatul. Părinții, dar și elevii sunt foarte îngrijorați cu privire la acest subiect.

Anul școlar se va prelungi

S-a ridicat problema cu privire la ce se va întâmpla cu anul școlar, dar și la nivelul examenelor naționale. Presiunea crește, iar elevii doresc să știe ce se va întâmpla în acest an școlar. Astfel, ministrul Educației, Ligia Deca,  a anunțat ce se va întâmpla cu acest an școlar dacă protestele nu vor înceta. Conform ministrului, deși situația actuală este tensionată din cauza grevei generale a profesorilor, în cazul în care va fi nevoie, situația școlară va beneficia de o prelungire, dacă sindicatele și Guvernul nu ajung la un consens.

În legătură cu Bacalaureatul, astăzi începe sesiunea de înscrieri pentru examenul maturității din vară. Potrivit informațiilor oficiale, anumite unități de învățământ permit realizarea acestei înscrieri, iar în cazul altora este imposibilă realizarea procesului din cauza lipsei de personal. În acest context, ministrul a anunțat că perioada va fi prelungită dacă la nivelul anumitor unități de învățământ nu au fost realizate aceste înscrieri. „Există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri, dar dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă deocamdată avem unități de învățământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens. Pentru celelalte unități de învățământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede și vom rămâne în perioada anunțată care se încheie pe 7 iunie”, e explicat Ligia Deca.

O altă îngrijorare a elevilor este imposibilitatea de încheiere a mediilor la momentul actual. Ministrul Educației a anunțat că, în cazul în care mediile nu vor fi încheiate conform calendarului, structura anului școlar va fi modificată. „Mediile trebuie încheiate, conform calendarului școlar, până la finalul acestei săptămâni. Dacă situația o va impune, putem modifica structura anului școlar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în așa fel încât să dăm timpul necesar pentru închidere mediilor cât și pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat.” a afirmat Ligia Deca.

Examenele se vor desfășura

Ministrul Educației a precizat că, în eventualitatea în care se va aplica cel mai sumbru scenariu, iar greva generală nu va înceta la timp pentru a rezolva situația din învățământ, anul școlar va fi prelungit. Conform oficialului, nu există eventualitatea ca examenele naționale să nu fie susținute și de asemenea, mediile elevilor să nu fie încheiate.

„Există soluții în cazul în care această perioadă se prelungește. Vom prelungi și noi anul școlar. Nu există varianta în care să nu finalizăm anul școlar, să nu se încheie mediile, să nu se desfășoare examenele naționale. Toate se vor desfășura, chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului școlar”, a spus Ministrul Educației, conform Antena 3 .