Lumea la zi

Ce se va întâmpla când va muri Regina Elisabeta? Planul pe 10 zile pentru Regatul Unit

Ce se va întâmpla când va muri Regina Elisabeta? Planul pe 10 zile pentru Regatul Unit
sursa foto: retetesivedete.ro

Operațiunea „Unicorn” este un plan foarte bine detaliat care are totul pregătit din momentul în care regina va muri. Regina se află sub supraveghere medicală la Balmoral, a confirmat un purtător de cuvânt regal.

Majestatea Sa se află la reședința sa din Scoția pe perioada verii și la începutul acestei săptămâni a numit-o pe noua prim-ministru Lizz Truss. De atunci, s-a raportat că medicii sunt îngrijorați pentru sănătatea ei, dar ea „rămâne confortabilă” în acest moment.

Sărbătorind recent cea de-a 96-a aniversare, sănătatea reginei a fost analizată în ultimele luni. Speculațiile au început în octombrie anul trecut, când a fost văzută folosind un baston în timpul unui eveniment public din Cardiff, Țara Galilor. Deși se află, fără îndoială, sub cea mai bună supraveghere medicală, există temeri cu privire la starea de sănătate în declin a Majestății Sale

Se pare că există planuri pentru protocoale naționale care vor fi puse în aplicare în cazul decesului reginei – un plan cunoscut sub numele de Operațiunea London Bridge, relatează Examiner Live. Planul extrem de detaliat prevede ca totul să fie pregătit din momentul în care regina se stinge din viață. În cazul în care monarhul moare în Scoția, există un plan cu numele de cod Operațiunea Unicorn, potrivit Daily Record.

Ce se întâmplă când moare regina?

Prima zi

În ziua decesului, premierul va fi unul dintre primii care va fi informat de moartea monarhului. Acest mesaj va fi transmis de către secretarul particular al reginei și trimis membrilor Biroului Consiliului Privat. Parlamentarii și înalții funcționari publici vor primi un apel telefonic și un e-mail în care se va preciza: „Stimați colegi, Vă scriu cu tristețe pentru a vă informa despre decesul Majestății Sale Regina”.

Acest lucru va sta în tandem cu un anunț pe rețelele de socializare, iar steagurile vor fi arborate la jumătate de catarg în termen de 10 minute de la aflarea veștii. În ziua morții reginei, regele Carol, care va fi încoronat în curând, se va adresa națiunii într-o emisiune televizată.

Premierul va acorda o audiență lui Charles, în timp ce Ministerul Apărării va organiza salutul armelor și se va ține un minut de reculegere în toată țara.

Operațiunea Unicorn

Operațiunea Unicorn este o strategie detaliată care cuprinde întregul plan de pregătiri pentru funeraliile de stat ale Majestății Sale. Aceasta va fi pusă în aplicare doar dacă regina moare în Scoția, existând un plan la nivelul întregii Uniuni, cunoscut sub numele de Operațiunea London Bridge. Acesta este pus în aplicare deoarece regina petrece aproximativ trei luni pe an la proprietatea sa din Aberdeenshire, Castelul Balmoral. În cazul în care regina moare în timp ce Holyrood este în sesiune, toate evenimentele parlamentare vor fi suspendate imediat.

Ziua a doua

În dimineața următoare, relatează POLITICO, membrii Consiliului de Aderare îl vor numi pe Charles noul rege și o proclamație va fi citită la Palatul St James și la Royal Exchange. Parlamentarii vor aduce, de asemenea, omagii în Camera Comunelor, după declarația premierului din ziua precedentă. Sicriul Majestății Sale se va întoarce la Palatul Buckingham. Modalitatea de deplasare depinde de locul unde moare, dacă se află la Sandringham, trupul ei va fi dus cu trenul regal la St Pancras, unde vor aștepta premierul și membrii cabinetului.

Zilele 3-4

În aceste zile, Regele Carol va porni în turneul său în Marea Britanie, vizitând Parlamentul scoțian și Catedrala St Giles din Edinburgh, apoi Castelul Hillsborough din Irlanda de Nord și o slujbă la Catedrala St Anne’s din Belfast. La Londra, vor avea loc repetiții meticuloase pentru funeralii.

Ziua 5

În cea de-a cincea zi, va începe o procesiune care va începe la Palatul Buckingham și se va încheia la Palatul Parlamentului, apoi va avea loc o slujbă la Westminster Hall. Regina va fi apoi așezată în stare de veci timp de trei zile, în timp ce membrii publicului o vor vizita pentru a-i vedea sicriul.

Zilele 6-9

Regele Carol va vizita Parlamentul Țării Galilor și va ține o slujbă la Catedrala Liandaff din Cardiff. În acest moment, guvernul va pune la punct ultimele retușuri la planurile pentru ziua înmormântării, în timp ce sute de mii de persoane în doliu vor ieși pe străzi.

Ziua 10: Înmormântarea reginei

Angajatorii nu vor fi obligați să acorde personalului o zi liberă, deși va fi o zi de doliu național și se va ține un moment de reculegere de două minute în toată Marea Britanie.