Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu vârstă de pensionare? Anunţ oficial de la ministerul Muncii
Info

Ce se întâmplă cu vârstă de pensionare? Anunţ oficial de la ministerul Muncii

Seniorii stau ca pe ace! Azi o să afle dacă primesc pensia la timp.
sursa foto arhiva companiei

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat într-un interviu pentru Alba24, că vârsta de pensionare nu va crește în România, pentru că este condiționată de creșterea speranței de viață, iar „probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero”.

„Există îngrijorare în România legată de creșterea vârstei de pensionare. Cum se va face acest lucru în viitor și cum va fi corelată cu creșterea speranței de viață? Concret cine calculează acest indicator?” a fost întrebată Simona Bucura-Oprescu.

„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare. Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.

Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește.

Singura vârstă de pensionare care crește este

Singura vârstă de pensionare care crește este, în baza noii legi, este vârsta de pensionare pentru femei, dar care, a fost o condiție la impuse și nu la liber-alese.

A fost deja o condiționalitate care a venit din PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta din 2021, pe care noi am îndulcit-o pentru românce, cu cele două măsuri complementare.

Am echilibrat prin perioada de creștere copil, stagiul de cotizare contributiv, respectiv pentru fiecare copil se reduce vârsta de pensionare cu șase luni”, a declarat ministrul Muncii.

Legea modifică modul de calcul al pensiilor. Mai exact, valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea acestui punct de referință reprezintă raportul dintre valoarea actuală a punctului de pensie și media stagiilor de cotizare conform legislației anterioare, care era de 25.

Legea recentă prevede și majorarea în 2024 a punctului de pensie cu 13,8%, ajungând la valoarea de 2.032 de lei la 1 ianuarie. Astfel, valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei.

În continuare, în următorii ani, valoarea punctului de referință va crește anual conform ratei medii anuale a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

De asemenea, toate pensiile stabilite în cadrul sistemului actual de pensii vor fi recalculate folosind noile reguli, iar pensiile recalculate nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.

De asemenea, pentru fiecare an realizat peste 25 de ani de cotizare contributivă, se vor acorda puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate, astfel:

– 0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani

– 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani

– 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani, potrivit RomâniaTv.