Infofinanciar > Lumea la zi > Ce se întâmplă cu pensiile speciale? Marcel Boloș: „Este un jalon de care depinde continuarea implementării PNRR”
Lumea la zi

Ce se întâmplă cu pensiile speciale? Marcel Boloș: „Este un jalon de care depinde continuarea implementării PNRR”

Pensii speciale, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Pensiile speciale sunt o problemă reală pentru bugetul României!  Directorul BNR, Eugen Rădulescu avertizează populația: „România va cheltui dublu pe plata pensiilor speciale în următorii ani”

Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a explicat, joi seara, la Realitatea PLUS, că reforma pensiilor speciale este în curs.  „Proiectul privind pensiile speciale este în procedură parlamentară pentru a fi aprobat. Și, de asemenea, suntem în dialog activ cu Comisia Europeană să lămurim acest aspect pe care îl monitorizează Comisia Europeană. Există acest interes din partea Comisiei să vadă pașii pe care îi urmăm. Este un jalon de care depinde continuarea implementării PNRR. Dacă nu ajungem să validăm acest jalon riscăm inclusiv suspendarea. Sper să nu ajungem acolo pentru că Guvernul a dat dovadă de mobilizare și a găsit soluții ca astfel de blocaje care apar, mai ales în implementarea PNRR, să poată fi depășite cu bine”, susține Marceș Boloș, potrivit Realitatea PLUS.

Declarațiile lui Eugen Rădulescu

„Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că putem să le numim şi pensii de recunoştinţă sau contribuţii de recunoştinţă. Nu le numim pensii speciale.

Dar ele tot aia sunt, pentru că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensiei, în aşa fel încât, dacă anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% şi atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că acestea sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă”, a spus Eugen Rădulescu.

El a mai menţionat că anul acesta România trebuie să majoreze cheltuielile militare de la 2% din PIB la 2,5%.

Eugen Rădulescu a vorbit şi despre profitabilitatea băncilor şi a subliniat că abordările în care se îndeamnă la alungarea băncilor pentru că „ne fură banii” sunt „încremenite într-un proiect de acum 40 de ani” şi că pornesc de la faptul că ratele dobânzilor la credite sunt mai ridicate în România decât în ţările occidentale. „Dacă ne uităm la ultimele cifre, vom vedea că rata medie a randamentului capitalurilor în sistemul bancar este binişor sub nivelul mediu al randamentului capitalului în economia naţională”, a afirmat Eugen Rădulescu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.