Infofinanciar > Info > Ce se face și ce nu se face în ziua Nașterii Domnului
Info

Ce se face și ce nu se face în ziua Nașterii Domnului

masa de Crăciun
Foto: adevarul.ro

Există multe tradiții și obiceiuri legate de sărbătoarea Nașterii Domnului. Acestea au fost îmbogățite în timp, an de an cu tot soiul de mici adaosuri menite să aducă mai mută strălucire acestui moment unic.

Șirul serbărilor începe cu data de 20 decembrie, odată cu Ignatul, când se taie porcul. Din această zi și până la Crăciun, începe umblatul cu capra, țurca sau brezaia, o mască cu cap de animal, cu scopul de a aduce rodnicie recoltelor și bunăstare animalelor din ogradă.

Înainte de Ajun, în noaptea de 23 spre 24 decembrie, în unele zone ale țării se face masa de Ajun, pentru sufletele morților. Aici, masa se face exclusiv cu alimente de post, și este obligatoriu ca preotul ca să le guste și să le binecuvânteze. Tot în această perioadă încep și colindele de Crăciun.

De Ajun

Colindele au menirea să ne scape de păcate, iar când colindele nu se vor mai auzi, vor ieși diavolii pe pământ. Colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci , dar și bani. Colindele ascultate chiar la masa de Crăciun aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case.

Păstrarea luminii este vechi obicei din Moldova. Aici, în seara de Ajun,oamenii aprind un rug din buşteni pentru a ţine cât mai mult lumina aprinsă, ca un simol al credinței noastre în Mântuitor..

Tot în ajunul Crăciunului se spune că fetele nemăritate își pot vedea ursiții în vis Pentru asta,se pun noaptea, la fereastră, bucăți mici din toate preparatele pregătite pentru sărbătoarea Crăciunului.

Absolut interzis, de Crăciun

Mai există un șir de lucruri absolut interzise în preajma Crăciunului. Spre exemplu, în Ajun nu se bea rachiu, nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat.

Nici gunoiul nu se aruncă, de Ajun și Crăciun. Nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, că te umpli de bube în timpul anului, deci atenție mare la copii. Apropo de copii, în unele zone, lor li se dă să mănânce bostan, ca să fie grași și sănătoși tot anul.

Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu le piardă la roit.

Fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul. În unele zone, pentru asta este obligatoriu să lase afară, peste noapte, puțin din toate felurile de mâncare negustate. Pofticios, ursitul va veni să guste, iar fetele vor putea să-l vadă.

La țară, în ziua de Ajun se coace cozonacul. În această zi se pun pe masă două pâini, sare, peşte, grâu şi un pahar cu apă, şi se crede că noaptea vin membri de familie morţi şi mănâncă din acele bucate.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.