Infofinanciar > Info > Ce orașe au depășit Capitala în topul creșterii economice în 2022? „Salariile sunt mai mari şi automat atrag foarte mulţi oameni”
Info

Ce orașe au depășit Capitala în topul creșterii economice în 2022? „Salariile sunt mai mari şi automat atrag foarte mulţi oameni”

Boom în investiții: Creștere cu 16,6% în economia națională
Sursa foto: capital.ro

Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), anul trecut principalele motoare de creștere economică la nivel național au fost reprezentate de județele Constanţa și Braşov și de muncipiul București. Capitala și cele două județe realizează, împreună, aproape o treime din Produsul Intern Brut al României (PIB).

La polul opus se situează, județele Tulcea, Mureș și Mehedinți, care nu au scăzut, dar aproape au stagnat, înregistrând un plus de 0,1%-02%. De altfel, anul trecut, niciun judet din România nu a avut o scădere economică.

„Bucureştiul ar trebui să rămână principalul pol de creştere economică din România şi în general marile oraşe generează creştere. Salariile sunt mai mari şi automat atrag foarte mulţi oameni din restul ţării şi generează creştere“, a explicat vicepreşedintele CFA  România, analistul economic Adrian Codirlaşu.

Județele cu cea mai mare creștere economică în 2022

Economia României a crescut anul trecut, în medie cu 4,8%. Este o estimare în termeni reali, realizată după ce inflația a fost eliminată din calcul.

Ierarhia județelor cu cea mai mare creștere economică în 2022 a fost:

– Brașov cu 7,9%

– Covasna, 7,6%

– Constanța și Dolj, fiecare cu câte 6,9%

– București, 5,7%.

Județele Braşov și Covasna au înregistrat cea mai mare creştere economică (de peste 7,5%). Însă, Covasna are un PIB de doar 11 miliarde de lei, care este de peste patru ori mai mic decât cel al Braşovului (49 de miliarde de lei) și de aproape 30 de ori mic decât cel al Bucureştiului (345 de miliarde de lei). Prin urmare evoluția sa economică nu influențează considerabil media naționalā.

Pe locul trei, s-a situat anul trecut, Constanța, care a înregistrat un plus de aproape 7%, în condițiile în care județul are un PIB de 53 miliarde de lei. Creștere a fost influențată de faptul că, după ce Federația Rusă a blocat accesul Ucrainei la Marea Neagră, o bună parte din fluxurile de cereale provenind din această țară au fost redirecţionate către România. De altfel, din punctul de vedere al volumui de mărfuri, portul Constanţa a înregistrat cel mai bun an din istorie.

„Oraşul si județul Constanța au un deficit de investiții fată de alte județe precum Timiş sau Cluj. Astfel, orice creştere economică se vede foarte usor în statistici”, a declarat analistul financiar Claudiu Vuță. Cu toate acestea, Constanța are cel mai mare PIB, după București, în topul primelor 5 județe.

Cine au fost codașii de anul trecut

Conform datelor CNSP, din cele 41 de județe, 25 de au crescut sub medie.

Județul Cluj, care are un PIB de 73 miliarde de lei, al doilea ca mărime după Capitală, a crescut cu 3,7% în anul trecut, situându-se sub media națională de 4,8%. Și județul Timiş, care are un PIB de 65 miliarde de lei, s-a situat sub medie, creșterea înregistrată în 2022 fiind de 4,5%.

Topul județelor cu cea mai mică creștere anul trecut este:

– Tulcea și Mureș, fiecare cu câte 0,1%

– Mehedinți, 0,2%

– Galați, 0,4%

– Suceava 0,6%.

„As spune că este vorba în primul rând de lipsa de infrastructură, care generează schimburile comerciale. Pentru dezvoltarea incluzivă, infrastructura este de bază, inclusiv cea de educatie și sănătate”, a explicat Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, conform articolului publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din 27.02.2023.