Infofinanciar > Lumea la zi > Ce se întâmplă în jurul lumii? Criptomonede, foamete, epidemie și Beyonce
Lumea la zi

Ce se întâmplă în jurul lumii? Criptomonede, foamete, epidemie și Beyonce

Taiwanul a fost bine pregătit pentru cutremur.
sursa foto: pexel.com

Sam Bankman-Fried a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a fraudat clienții și investitorii de la bursa sa de criptomonede, FTX. El a declarat în fața tribunalului din New York că a luat „o serie de decizii greșite”.

A susținut că FTX a fost în măsură să ramburseze miliardele de dolari pe care le datora clienților. Procurorii au calificat cazul drept ,,una dintre cele mai mari fraude financiare” din istoria Americii. Cripto-regele decăzut a fost condamnat pentru șapte capete de acuzare în noiembrie.

Ce se întâmplă în jurul lumii?

Instanța supremă a ONU a ordonat Israelului să se asigure că mai multe ajutoare ajung în Gaza, care se află în pragul unei foamete provocate de om. De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, livrările de alimente către această fâșie au fost insuficiente. Curtea Internațională de Justiție a declarat că Israelul trebuie să coopereze cu ONU pentru a le oferi palestinienilor „serviciile de bază de care au nevoie urgentă”.

Indicele american S&P 500 a înregistrat cel mai bun prim trimestru al anului din 2019 încoace. Indicele bursier a crescut cu 10% între ianuarie și martie. Rezerva Federală va reduce în curând ratele dobânzilor. Probabilitatea unei reduceri va deveni mai clară odată cu publicarea  celui mai recent indice al cheltuielilor de consum personal.

Rusia a susținut că deține dovezi care leagă atacul terorist care a ucis peste 140 de persoane la Moscova săptămâna trecută de „naționaliștii ucraineni”. Anchetatorii ruși au declarat că atacatorii au primit bani și criptomonede din Ucraina; ei au declarat că un suspect „implicat în finanțarea” masacrului a fost reținut. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a încercat să implice Ucraina chiar și după ce Statul Islamic a revendicat responsabilitatea.

Rusia a pus veto la o rezoluție a ONU pentru a reînnoi mandatul grupului care monitorizează dacă Coreea de Nord încalcă sancțiunile. ONU și-a intensificat sancțiunile după trei teste nucleare în 2016 și 2017. În ultimii ani, Rusia și China au obstrucționat monitorizarea și au ajutat Coreea de Nord să evite pedepsele. Dizolvarea panelului va face ca sancțiunile, care rămân în vigoare, să fie și mai puțin eficiente.

Puerto Rico a declarat virusul transmis de țânțari drept epidemie

Organizația Panamericană a Sănătății, o agenție a ONU, a declarat că anul acesta au fost raportate peste 3,5 milioane de cazuri de dengue în Americi, soldate cu peste 1.000 de decese. „Probabil că acesta va fi cel mai rău sezon de dengue” înregistrat vreodată, a declarat directorul agenției; regiunea a avut 4,5 milioane de cazuri în tot anul 2023. Săptămâna aceasta, Puerto Rico a declarat virusul transmis de țânțari drept epidemie.

Patruzeci și cinci de persoane au murit în Africa de Sud când un autobuz a căzut de pe un pod într-o râpă și a luat foc. O tânără a fost singura supraviețuitoare a accidentului. Vehiculul transporta pelerini de Paște din Botswana către Moria, un oraș din nord-estul Africii de Sud.

 Putin a sugerat să îl schimbe pe dl Gershkovici cu altcineva

Vineri se împlinește un an de când Rusia l-a arestat pe Evan Gershkovich, un reporter american de la Wall Street Journal, sub acuzații false de spionaj. Domnul Gershkovici, primul jurnalist american arestat pentru spionaj în Rusia de la începutul Războiului Rece, se află la Lefortovo, o închisoare din Moscova cunoscută pentru detenția deținuților de profil înalt. Marți, un tribunal rus i-a prelungit arestul preventiv până cel puțin la 30 iunie. Dacă va fi condamnat, dl Gershkovici ar putea sta până la 20 de ani după gratii.

Oficialii ruși au lăsat să se înțeleagă că ar putea avea loc un schimb de prizonieri după pronunțarea unui verdict. Însă detaliile sunt neclare. Vladimir Putin a sugerat să îl schimbe pe dl Gershkovici cu cineva pe care nu l-a numit, despre care se crede că ar fi Vadim Krasikov, un asasin rus încarcerat în Germania. Serviciile de securitate ale domnului Putin par dornice să prindă mai mulți prizonieri pe care să îi folosească drept monedă de schimb. În octombrie, Rusia a reținut-o pe Alsu Kurmasheva, un editor ruso-american de la Radio Free Europe/Radio Liberty, un radiodifuzor american finanțat de stat.

Powell detaliază reducerile de dobândă

Chiar a vrut Jerome Powell să fie un porumbel? Vineri, vorbind la o conferință la San Francisco, președintele Rezervei Federale va avea prima sa șansă de a ajusta mesajul pe care l-a transmis după ședința de politică monetară a băncii centrale de săptămâna trecută. Atunci, spre surprinderea multora, dl Powell și colegii săi și-au reiterat planul de a reduce ratele dobânzilor de trei ori în acest an, în ciuda inflației ridicate din ultimele două luni.

Cu puțin timp înainte de discursul dlui Powell, America va publica datele privind cheltuielile personale pentru luna februarie. În acestea va fi inclus și indicele de preț al cheltuielilor de consum personal, indicatorul preferat al Fed pentru măsurarea inflației. Analiștii consideră că, în termeni de bază inflația va fi scăzut la un ritm lunar de 0,3% în februarie, de la 0,4% în ianuarie. În acest caz, Powell ar putea sublinia acest lucru ca motiv pentru a se arăta relativ pesimist.

Byju Raveendran a devenit celebru în India, predând lecții de matematică pe stadioane pline de copii. Inspirat de succesul său ca profesor, s-a orientat către afaceri, înființând Byju’s în 2011. Când firma ed-tech și-a lansat aplicația emblematică de învățare în 2015. A atras milioane de utilizatori și investiții de miliarde de dolari. Până în 2022, Byju’s valora 22 de miliarde de dolari și era cel mai valoros start-up din India.

Declinul îndrăgitului ed-tech din India

De atunci, însă, declinul său a fost precipitat. Vineri, Byju’s va organiza o adunare generală extraordinară pentru a încerca să obțină acces la finanțarea obținută în cadrul unei emisiuni de drepturi la începutul acestui an, care a evaluat compania la mai puțin de 250 de milioane de dolari. Firma a căzut în dizgrația creditorilor și a auditorilor săi. Investitorii frustrați au încercat să-l înlăture pe dl Raveendran de la conducerea firmei. Dar acesta mai rezistă. Joi, o instanță locală a declarat că va audia cazul de demitere a dlui Raveendran în două luni. Situația sa dificilă este acum o lecție pentru alte întreprinderi nou înființate.

Vaticanul se pregătește pentru un Paște impozant

În seara de Vinerea Mare, la Colosseumul din Roma, Papa Francisc va prezida tradiționala comemorare a călătoriei lui Iisus până la răstignire. În mod normal, o persoană diferită scrie fiecare dintre meditațiile care punctează ceremonia. Anul acesta, însă, Francisc a ales să le scrie el însuși pe toate.

Programul său de angajamente de Paște ar taxa un suveran pontif în floarea vârstei. Dar Francisc, în vârstă de 87 de ani, care își petrece cea mai mare parte a timpului într-un scaun cu rotile, pare din ce în ce mai fragil. El a suferit crize de bronșită și gripă în timpul iernii. Săptămâna trecută, papa i-a nedumerit pe credincioșii de la o slujbă din Duminica Floriilor, sărind peste predică. Dar în autobiografia sa, publicată luna aceasta, a insistat că niciuna dintre problemele sale de sănătate nu l-ar obliga să demisioneze. Într-o remarcă care îi va dezamăgi pe criticii săi conservatori. Francisc a scris că are încă „multe proiecte de dus la bun sfârșit”.

Întoarcerea la țară a lui Beyoncé

În 2022, Beyoncé a lansat „Renaissance”, un album care s-a inspirat din muzica electronică dance underground. Succesorul său, „Cowboy Carter”, lansat vineri, ar putea fi mai diferit. Este un disc country, cu un punct de vedere. Că genul nu datorează rădăcinilor sale muzicale negre mai puțin decât house și disco.

În 2016, cântăreața a făcut o incursiune în muzica country cu piesa „Daddy Lessons”. Dar „Cowboy Carter” este pregătit să aibă un impact mult mai mare. Single-ul în avans, „Texas Hold ‘Em”, se află pe primul loc în topul country al Billboard, care urmărește cele mai populare cântece americane din această categorie.

Beyoncé este prima femeie de culoare a cărei muzică a reușit acest lucru – și doar a opta care apare în această listă. Departe de a pune în umbră artistele country de culoare existente, Beyoncé pare să le fi ajutat. Cifrele de streaming au sărit recent pentru multe dintre ele. Întrebarea care se pune acum este dacă va urma o schimbare în establishment-ul muzicii country, conform economist.com.