Infofinanciar > Info > Românii mai puțin norocoși! Grupele de muncă nu vor aduce mai mulți bani la recalcularea pensiilor
Info

Românii mai puțin norocoși! Grupele de muncă nu vor aduce mai mulți bani la recalcularea pensiilor

Sărbători ajutor bani (sursă foto: playtech.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

O informație pe care românii trebuie să o cunoască este faptul că grupele de muncă nu aduc mai mulți bani. Cu toate acestea, ceea ce pot să facă este să îi ajute pe seniori să iasă mai repede la pensie. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit câteva explicații. Anii în care s-a muncit în condiții dificile se vor lua în calcul ca oricare alții.

Una dintre cele mai sensibile probleme care există în prezent este legată de modalitate în care se va ține cont de anii în care românii au muncit în condiții deosebite. Potrivit noii legi a pensiilor, nu se oferă mai mulți bani celor care au muncit în grupe de muncă.

Fără bani în plus

Un număr mare de pensionari este nemulțumit. Acest lucru este cauzat de faptul că veniturile celor care au muncit în grupe de vârstă nu se vor majora la recalculare. În plus, în septembrie, aceștia ar trebui să piardă bani. Ceea ce generează acest lucru este faptul că seniorii au mai puțini ani munciți.

Cu toate acestea, în final, potrivit legii, dacă se va întâmpla ca după recalculare seniorii să aibă mai puțini bani, atunci aceștia vor rămâne cu pensiile de care beneficiază în prezent.

Fără puncte de stabilitate

Seniorii care au muncit în condiții grele, care au grupe de muncă, nu vor primi mai mulți bani. Acest lucru se întâmplă din cauză că nu vor beneficia de puncte de stabilitate/bonus. Cei care le primesc sunt românii care au muncit pentru o perioadă mai mare de 25 de ani.

Punctele de stabilitate asigură faptul că veniturile seniorilor se vor majora odată cu recalcularea care se va aplica începând cu data de 1 septembrie a acestui an. În acest fel, cei care au muncit mai puțini ani în total, pentru că s-au încadrat în grupa I sau II, nu va beneficia de puncte de stabilitate sau de bonus.

Seniorii mai puțin norocoși

Potrivit unor informații transmise de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, acești români nu vor beneficia de puncte de stabilitate.

„Nu se dau puncte de stabilitate în plus pentru pensionarii care au muncit la grupe de muncă. Puncte de stabilitate se dau doar pentru anii efectiv munciți, indiferent de grupă”, este declarația pe care a oferit-o ministrul.

Ceea ce a evidențiat oficialul este faptul că, seniorii care au muncit în condiții dificile se pot pensiona mai devreme.

Reducerea vârstei de pensionare

Pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care o persoană a lucrat în grupele I și a II-a de muncă, se oferă doar un spor pentru vechimea în muncă.

Pentru fiecare an întreg în care românii au lucrat în grupa a II-a de muncă, aceștia vor primi o reducere de trei luni. În cazul celor care au muncit în grupa I, reducerea vârstei de pensionare este de șase luni, potrivit newsweek.ro