Infofinanciar > Esential > Ce importanță au serviciile în economia Turciei? Specialiștii prevăd o creștere masivă pentru țara din Orientul Mijlociu
Esential

Ce importanță au serviciile în economia Turciei? Specialiștii prevăd o creștere masivă pentru țara din Orientul Mijlociu

Economia Turciei, în creștere în următorii ani (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Începând cu anul 2022, se estimează că Turcia va avea un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor ajustat la Protocolul punct-la-punct (PPP – utilizat pentru a conecta un sistem de calculatoare la altul) în valoare de 38.759 dolari. Astfel, potrivit acestei posibile creșteri a economiei Turciei, se consideră acum că această țară face parte din rândul statelor cu venituri medii superioare.

Economia Turciei a reprezentat una dintre puținele excepții în anul 2020, când pandemia de Covid-19 a afectat numeroase țări de pe glob. Astfel, țara dintre continente a înregistrat o creștere de 1,9% în ciuda problemelor pandemice. Aceasta a fost urmată de o creștere suplimentară de 11,4% în 2021. Cu toate acestea, situația economică sumbră provocată de criza economică din 2022 a cântărit puternic asupra situației din Turcia, estimându-se că o creștere a încetinit cu 4,6 %.

Inflația, provocarea numărul unu

În timp ce creșterea a fost relativ evidentă până în 2022, se estimează că inflația prețurilor de consum a ajuns la 73,1%. Se estimează că doar alte două țări la nivel mondial vor fi înregistrat o rată a inflației mai mare în aceeași perioadă. Creșterea estimată a prețurilor de consum pe parcursul anului 2022 a depășit de mai multe ori precedentul mediu a deceniului precedent, de 11,5%. În mod clar, inflația va trebui stabilizată, iar acest lucru va frâna creșterea PIB-ului în viitorul apropiat. Cu toate acestea, țara are avantajul unei forțe de muncă ieftine, în timp ce se păstrează accesul la piața europeană.

Economia Turciei a înregistrat o creștere în 2022, în pofida unei rate ridicate a șomajului. Ponderea forței de muncă, care nu are la momentul actual un loc de muncă, se anticipată să fi scăzut cu 1,2 puncte procentuale, ajungând la 10,8% în 2022. Situația finanțelor publice din Turcia se află într-o stare stabilă, cu o datorie publică ca pondere în PIB care se așteaptă să scadă la 37,5% în 2022, în scădere de la 41,8% în 2021. Între timp, deficitul bugetar al guvernului este prognozat să se situeze la 4,2% din PIB în 2022.

Ambiția Turciei, pe 15 ani

Poziția de împrumut a guvernului este sustenabilă pe termen scurt și mediu, având în vedere ponderea scăzută a datoriei în PIB, deși ar putea fi necesare măsuri suplimentare în viitor pentru a limita deficitul, susțin specialiștii de la Centre for Economics and Business Research (CEBR).

Deși nu a fost încă consacrată prin lege în Turcia, ambiția de a atinge un nivel de emisii nete zero până în 2053 a a fost menționată într-un document de politică guvernamentală. Centre for Economics and Business Research (CEBR) preconizează că rata anuală de creștere a PIB-ului va încetini până la o medie de 2,7 % între 2023 și 2027, înainte de a-și reveni la o medie de 2,9% între 2028 și 2037. Această traiectorie de creștere va surprinde economia Turcia în urcare de pe locul 20 în clasamentul Ligii Mondiale a Economiei unde se află în 2022 pe locul 17 până în 2037.