Infofinanciar > Esential > Ce importanță au serviciile în economia Georgiei? Turismul, cel mai promițător sector al țării din Caucaz
Esential

Ce importanță au serviciile în economia Georgiei? Turismul, cel mai promițător sector al țării din Caucaz

Harta Georgiei, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Serviciile sunt foarte importante pentru economia Georgiei, întrucât au o contribuție semnificativă la PIB-ul țării din Caucaz. Turismul din Georgia este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere a economiei locale, care are un potențial ridicat de dezvoltare în continuare.

Pentru a stimula dezvoltarea sectorului turistic, guvernul Georgiei investește masiv în dezvoltarea infrastructurii de transport și a infrastructurii de bază, în renovarea și dezvoltarea destinațiilor turistice, ceea ce reprezintă un stimulent pentru generarea de investiții private.

În 2011, producția totală a serviciilor legate de turism a crescut cu 77% față de 2006 și a reprezentat 7,1% din producția totală a economiei. În 2018, turismul a generat venituri fiscale în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru țara din Caucaz. În ultimii ani, numărul de vizitatori în Georgia a crescut semnificativ, contribuind la creșterea altor sectoare legate de turism.

Turismul din Georgia este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere a economiei locale, care are un potențial ridicat de dezvoltare în continuare. Sursa foto dreamstime

Turismul din Georgia este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere a economiei locale, care are un potențial ridicat de dezvoltare în continuare. Sursa foto dreamstime

Relațiile comerciale ale Georgiei

Principalele exporturi ale Georgiei sunt metalele, îngrășămintele și nucile. Printre cele mai importante importuri se numără combustibilii, echipamentele, alimentele și medicamentele. Conexiunile comerciale ale Georgiei includ atât importul, cât și exportul de automobile. Turcia, Rusia și China sunt cei mai importanți parteneri comerciali ai acesteia, deși Georgia are, de asemenea, un comerț important cu vecinii săi din Caucaz și din Europa de Est.

Georgia are un sistem de transport bine dezvoltat. Cea mai mare parte a mărfurilor este transportată cu vehicule, însă căile ferate joacă un rol esențial. Tbilisi are legături feroviare cu Sokhumi și Batumi, la Marea Neagră, precum și cu Baku, la Marea Caspică.

O conductă de petrol leagă Batumi de Baku, Azerbaidjan, în timp ce două conducte de gaze naturale leagă Baku de Tbilisi înainte de a se îndrepta spre nord, către Rusia.

Cu un șomaj de aproximativ 16% și multe locuri de muncă în sectorul informal, Georgia a întreprins o reformă profundă a reglementării muncii.

Cu un șomaj de aproximativ 16% și multe locuri de muncă în sectorul informal, Georgia a întreprins o reformă profundă a reglementării muncii.

Sistemul medical și educațional

Banii publici sunt folosiți pentru a oferi educație gratuită, servicii medicale, subvenții pentru pensii și plăți de stipendii, precum și cazare gratuită sau la preț redus în case de odihnă și sanatorii, indemnizații de vacanță și întreținerea grădinițelor și a creșelor. Georgia are un nivel ridicat de servicii medicale, iar populația sa are rate scăzute de tuberculoză și cancer în comparație cu alte țări din fosta Uniune Sovietică. Republica este cunoscută ca destinație de sănătate, datorită numeroaselor sale izvoare minerale terapeutice, mediului însorit de pe coasta Mării Negre, aerului curat din zonele montane și unei game variate de stațiuni. Băile Tsqaltubo, care oferă terapie cu apă caldă cu radon pentru pacienții cu artrită, sunt deosebit de notabile.

Cu un șomaj de aproximativ 16%, care afectează economia Georgiei,  și multe locuri de muncă în sectorul informal, Georgia a întreprins o reformă profundă a reglementării muncii. Noul Cod al muncii a fost adoptat la 17 decembrie 2010. Noua lege atenuează restricțiile privind durata contractelor pe termen și numărul de ore suplimentare și elimină prima necesară pentru munca suplimentară. De asemenea, elimină cerința de a notifica și de a obține permisiunea sindicatului pentru a concedia un lucrător disponibilizat. Noua lege prevede o indemnizație de concediere de cel puțin o lună, înlocuind normele complexe în temeiul cărora perioadele de preaviz necesare depindeau de vechimea în muncă, iar managerul trebuia să scrie explicații lungi către sindicatele sindicale și ministerul de resort. În general, noua reglementare face ca piața georgiană a muncii să fie mult mai flexibilă.

Împreună cu faptul că Georgia a redus, de asemenea, contribuțiile de securitate socială plătite pentru salarii de către întreprinderi de la 31% la 20% în 2005 și le-a eliminat complet începând cu ianuarie 2008, aceste schimbări fac din Georgia al șaselea cel mai ușor loc de angajare a lucrătorilor la nivel mondial, potrivit Britannica.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.