Infofinanciar > Esential > Ce importanță au serviciile în economia Ciprului? Sectorul terțiar ocupă 80% din forța de muncă a acestei țări din Europa
Esential

Ce importanță au serviciile în economia Ciprului? Sectorul terțiar ocupă 80% din forța de muncă a acestei țări din Europa

Banca Ciprului. Sursă foto: Dreamstime
sursă foto: dreamstime

Economia Ciprului se bazează în mod fundamental pe sectorul serviciilor. Mai mult de 80% din PIB-ul țării provine din activitățile desfășurate de acest sector economic. De asemenea, forța de muncă activează tot în proporție de 80% în domeniile care presupun prestarea unor servicii.

Zona din Republica Cipru aflată sub controlul guvernului are o economie de piață dominată de un sector al serviciilor care reprezintă peste patru cincimi din PIB. Turismul, finanțele, transportul maritim și sectorul imobiliar au fost în mod tradițional cele mai importante servicii. Cipru este membru al UE din mai 2004 și a adoptat euro ca monedă națională în ianuarie 2008, devenind treptat o putere importantă dacă ne raportăm la țările europene și chiar și la economia mondială.

Cum s-a schimbat economia Ciprului după aderarea UE?

În primii cinci ani de la aderarea la UE, economia cipriotă a crescut cu o rată medie de aproximativ 4%, iar șomajul între 2004 și 2008 a fost în medie de aproximativ 4%. Cu toate acestea, economia a intrat în recesiune în 2009, deoarece criza financiară mondială în curs de desfășurare și cererea scăzută rezultată a afectat sectoarele turismului și construcțiilor. La fel ca și în cazul altor actori ai economiei mondiale, băncile au reprezentat un punct nevralgic pentru ciprioți. Un sector bancar supraexpansionat, cu o expunere excesivă la datoria Greciei, a contribuit la această contracție. Cele mai mari două bănci cipriote se numărau printre cei mai mari deținători de obligațiuni grecești din Europa și aveau o prezență substanțială în Grecia prin intermediul sucursalelor și filialelor bancare. Ca urmare a numeroaselor retrogradări ale ratingului său de credit, Cipru a pierdut accesul la piețele internaționale de capital în mai 2011. În iulie 2012, Cipru a devenit al cincilea guvern din zona euro care a solicitat un program de salvare economică din partea Comisiei Europene, a Băncii Centrale Europene și a Fondului Monetar Internațional – cunoscute colectiv sub denumirea de „Troica”.

Cipru UE Sursă foto: Dreamstime

Cipru UE Sursă foto: Dreamstime

La scurt timp după alegerea președintelui Nikos Anastasiades în februarie 2013, Cipru a ajuns la un acord cu Troica privind un plan de salvare de 13 miliarde de dolari, care a declanșat o închidere a băncilor timp de două săptămâni și impunerea unor controale de capital care au rămas parțial în vigoare până în aprilie 2015. Cele mai mari două bănci din Cipru au fuzionat, iar entitatea combinată a fost recapitalizată prin conversia unor depozite bancare mari în acțiuni și impunerea de pierderi deținătorilor de obligațiuni bancare. Ca și în cazul altor țări din UE, troica a condiționat salvarea de adoptarea unor reforme financiare și structurale și de privatizarea întreprinderilor de stat. În pofida reducerii și restructurării, sectorul financiar cipriot rămâne împovărat de cel mai mare stoc de credite neperformante din zona euro, egal cu aproape jumătate din totalul creditelor. De la planul de salvare, Ciprul a primit evaluări pozitive din partea Troicii și a depășit obiectivele fiscale, dar s-a luptat să depășească opoziția politică față de legislația impusă de planul de salvare, în special în ceea ce privește privatizările. Rata creditelor neperformante (NPL) este încă foarte ridicată, de aproximativ 49%, iar creșterea economică s-ar accelera dacă băncile cipriote ar putea crește ritmul de soluționare a NPL, arată o cercetare făcută de Country Reports.

Ciprul este un paradis fiscal și atrage investitori străini

Atractivitatea Ciprului ca centru de afaceri este atribuită în primul rând orientării internaționale a țării, locației strategice și ușurinței de a face afaceri, care este susținută de un sistem fiscal și juridic favorabil afacerilor, inspirat din dreptul civil englez. Țara a devenit faimoasă pentru statutul său de paradis fiscal, atrăgând antreprenori mai ales din domeniul tehnologiei, artelor și divertismentului.

În ultimii ani, Cipru s-a impus ca un centru internațional de afaceri, ideal pentru stabilirea sediilor și atragerea de investiții străine. Cipru are toate ingredientele necesare pentru a-și consolida succesul ca centru regional de afaceri și ca centru de investiții, datorită infrastructurii sale moderne, disponibilității mari de profesioniști multilingvi și de înaltă calitate în diverse domenii de competență și utilizării pe scară largă a limbii engleze ca limbă de afaceri. În acest an, Cipru a eliberat, până în prezent, aproximativ 9.000 de permise de muncă pentru angajații cu înaltă calificare care s-au relocat, ceea ce marchează o creștere puternică față de anii anteriori, cu un mare interes din partea grupurilor tehnologice (inclusiv a grupurilor de origine occidentală, americană). În plus, multe grupuri aleg Cipru ca jurisdicție ideală pentru deținerea și/sau finanțarea proprietății intelectuale.

Dincolo de domeniul tehnologiei, grupuri din alte industrii și-au stabilit aici un sediu central, cum ar fi centrul operațional MUFG din Limassol, precum și înființarea istorică a fondului International Maritime Industries (IMI) – unde Saudi Aramco este un acționar cheie.

Guvernul continuă să aibă transformarea digitală a economiei în fruntea agendei sale, care este susținută de eforturile din sectorul privat. Cipru a obținut locul 27 din 132 de țări în Indexul global al inovării din 2022.

Cipru Limassol eveniment corporate. Sursă foto: Dreamstime

Cipru Limassol eveniment corporate. Sursă foto: Dreamstime

Cipru ar putea deveni cel mai bun loc în care să trăiești?

În plus, Viziunea 2035 a Ciprului este de a fi una dintre cele mai bune țări din lume în care să trăiești, să lucrezi și să faci afaceri. Această viziune este susținută de o strategie de creștere economică pe termen lung care vizează să valorifice și să consolideze avantajele comparative ale Ciprului pentru a deveni un centru regional durabil de afaceri și comerț, un lider în domeniul sustenabilității și o capitală de înaltă tehnologie în Europa.

De asemenea, Cipru a fost votat ca fiind una dintre primele cinci cele mai sigure țări din lume, cu o climă plăcută (peste 300 de zile de soare pe an) și o populație multiculturală ospitalieră.

Există o serie de alți factori care ridică Ciprul în prim-planul atragerii investițiilor străine directe. Alinierea și armonizarea sa deplină la mediul de reglementare al UE fac din Cipru un punct de intrare solid pentru investițiile în Europa. În plus, introducerea unei serii de vehicule de fonduri (FIA, RAIF etc.) a contribuit la satisfacerea nevoilor crescânde ale investitorilor, ceea ce demonstrează dorința Ciprului de a crea vehiculele juridice adecvate pentru a răspunde nevoilor investitorilor străini.

Alte sectoare care au contribuit la capacitatea țării de a atrage investitorii străini sunt poziționarea cipriotă în industria navală, precum și sectoarele dinamice ale turismului și imobiliare.

Cipru este cel mai mare centru de gestionare a navelor din UE și unul dintre primele cinci centre de gestionare a navelor din lume. Locația strategică a insulei, împreună cu regimul competitiv de impozitare a tonajului, care este în vigoare de zeci de ani, fac din Cipru alegerea ideală pentru armatori, navlositori și administratori de nave.

În ceea ce privește sectoarele turismului și al imobiliarelor, acestea sunt în continuare unul dintre pilonii cheie ai economiei cipriote, contribuind în mod semnificativ la PIB-ul țării în ultimii ani, atrăgând o mulțime de investitori străini în proiecte rezidențiale de înaltă clasă, precum și în hoteluri și alte proiecte turistice. Din cauza crizei actuale din regiune, în special din Liban, am observat un val semnificativ de interes din partea persoanelor fizice care au investit în reședințe private și în proprietăți comerciale de nivel mediu pe întreaga insulă. În plus, clima cipriotă plăcută, așa cum am menționat mai sus, mediul sigur, calitatea ridicată a asistenței medicale, împreună cu un sector educațional și academic de înaltă calitate au făcut ca țara să atragă o varietate de persoane (pensionari, studenți din regiune și din afara acesteia etc.), care au contribuit, de asemenea, la beneficiul economic general al țării în industria imobiliară.

Atragerea marilor companii propulsează economia Ciprului

Strategia Ciprului este de a atrage mai multe întreprinderi internaționale cu prezență reală în țară, în conformitate cu evoluțiile fiscale internaționale stricte. Sistemul corporativ transparent și eficient din punct de vedere fiscal, precum și rețeaua de gamă largă de peste 60 de tratate de evitare a dublei impuneri fac din Cipru o locație atractivă pentru stabilirea unei prezențe pentru grupurile internaționale. În același timp, Cipru a introdus stimulente pentru persoanele fizice cu valoare netă mare, pentru a facilita relocarea fizică a principalilor factori de decizie și a proprietarilor de afaceri pe insulă. Acest lucru consolidează poziționarea țării ca un centru regional pentru stabilirea sediilor și gestionarea afacerilor internaționale.

Recenta promulgare a politicii de migrație recent aprobate permite relocarea unui număr mare de angajați (până la 200, care poate ajunge până la 300), cu un proces accelerat de obținere a permiselor de muncă relevante. Acest lucru a fost extins, de asemenea, pentru a permite flexibilitate pentru membrii familiei, ceea ce s-a dovedit a fi foarte atractiv pentru multe grupuri și persoane care s-au gândit să se relocheze. Turbulențele politice din țările vecine, diversele crize care afectează regiunea și apropierea Ciprului de zonă au făcut ca această țară mediteraneană să devină o destinație UE foarte puternică și atractivă, conform Pwc.Com.

De asemenea, economia Ciprului este avantajată de statutul său de centru tehnologic. Un număr tot mai mare de grupuri internaționale și de start-up-uri stabilindu-se în Cipru, profitând de mediul de afaceri favorabil, cum ar fi regimul IP Box, precum și de regulile relaxate de imigrare pentru personalul IT.

Stimulentele de mai sus și mentalitatea pro-business a țării au venit la momentul potrivit pentru anumite grupuri internaționale și persoane fizice care, ca urmare a diferitelor evenimente geopolitice, au decis că Cipru este locul ideal pentru a-și muta afacerile și angajații.

Perspectivele de viitor sunt în general optimiste, cheia succesului economic fiind angajamentul țării față de practicile de lucru durabile și pe termen lung, reflectate într-un cadru de reglementare modern și bine pus la punct, menit să sporească competitivitatea Ciprului în acest mediu economic internațional provocator.

În ciuda realităților economice solicitante cu care se confruntă țările europene și lumea întreagă, Cipru se află într-o poziție strategică pentru a-și afirma poziția pe piața globală de afaceri și pentru a fi o forță motrice pentru investițiile internaționale.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.