Infofinanciar > Esential > Ce importanță are agricultura în economia Olandei? Mai mult de jumătate din terenul țării este folosit pentru aceasta
Esential

Ce importanță are agricultura în economia Olandei? Mai mult de jumătate din terenul țării este folosit pentru aceasta

Vedere aeriană a unui tractor care recoltează câmp de lavandă.
sursa foto dreamstime

După Statele Unite, Olanda este cel mai mare exportator de produse agricole din lume. Sectorul agricol olandez exportă anual produse agricole în valoare de aproximativ 65 de miliarde de euro. Aceasta reprezintă 17,5% din totalul exporturilor olandeze. Un sfert dintre acestea se îndreaptă către cel mai mare partener comercial, Germania. Reprezentând 10% din economia Olandei și din ocuparea forței de muncă din țară, agricultura joacă un rol important pentru dezvoltarea regatului. 

Olanda produce anual 4 milioane de vaci, 13 milioane de porci și 104 milioane de găini și este cel mai mare exportator de carne din țările Europei. Însă furnizează, de asemenea, legume pentru o mare parte din țările Europei de Vest. Țara are aproape 24.000 de acri de culturi care cresc în sere. Aceste sere, cu mai puține îngrășăminte și apă, pot crește într-un singur acru ceea ce ar fi nevoie de 10 acri de agricultură tradițională de pământ pentru a obține. Fermele olandeze folosesc doar 2 L de apă pentru a cultiva aproximativ un kilogram de roșii, în timp ce media globală este de peste 105 L. 

Seră mare de roșii cu roșii coapte și lucrător. Sursă foto: Dreamstime

Seră mare de roșii cu roșii coapte și lucrător. Sursă foto: Dreamstime

Jumătate din terenul Olandei este folosit pentru agricultură 

Mai mult de jumătate din terenul din Olanda este folosit pentru agricultură. Olandezii spun adesea că atenția lor singulară asupra producției de alimente se datorează foametei cumplite pe care țara a cunoscut-o în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar s-ar putea argumenta că preocuparea pentru hrană a început în secolul al XVII-lea, când olandezii se aflau în centrul comerțului mondial cu mirodenii. 

Centralitatea lor în explorarea economică mondială a alimentelor este incontestabilă: Cincisprezece din primele 20 cele mai mari întreprinderi agroalimentare, Nestlé, Coca-Cola, Unilever, Cargill și Kraft Heinz, au centre importante de cercetare și dezvoltare în Olanda. 

Cu terenuri restrânse și un climat ploios, olandezii au devenit maeștrii eficienței. Dar există și provocări: Industria serelor a înflorit în parte datorită energiei ieftine, dar Europa de Vest se confruntă cu o creștere fulminantă a prețurilor la gaze. Iar practicile agricole intensive ale țării în materie de creștere a animalelor sunt, de asemenea, în pericol. În această vară, o coaliție guvernamentală conservatoare s-a angajat să înjumătățească emisiile de azot până în 2030, ceea ce ar necesita o reducere drastică a numărului de animale crescute în țară. Fermierii și crescătorii de animale au protestat și rămâne de văzut cum se va rezolva acest impas. 

Exporturile de produse agricole au atins o valoare record din cauza creșterilor de prețuri 

În 2022, Olanda a exportat produse agricole în valoare de 122,3 miliarde de euro. Aceasta este cu peste 17% mai mult decât în 2021. Creșterea valorii exporturilor agricole provine din creșterea prețurilor de export. Acest lucru este raportat de Wageningen Economic Research (WUR) și Statistics Netherlands (CBS) pe baza unei cercetări comune comandate de Ministerul Agriculturii, Naturii și Calității Alimentare (LNV). 

Prețurile de export ale majorității bunurilor agricole au crescut în raport cu anul 2021. Factorul principal în acest sens este faptul că fermierii, horticultorii și producătorii de alimente transferă creșterile de costuri în prețurile lor cât mai mult posibil. De exemplu, fermierii trebuie să plătească mai mult pentru materiile prime pentru hrana vitelor și pentru îngrășămintele minerale, în timp ce horticultorii se confruntă, printre altele, cu costuri ridicate ale energiei. Producătorii de alimente au trebuit să facă față unor cheltuieli în creștere atât pentru materiile prime alimentare, cât și pentru procesul de prelucrare, din cauza costurilor mai mari cu energia, ambalarea și transportul. 

Economia Olandei a obținut aproximativ 49,6 miliarde de euro din exporturile agricole în 2022. Din această sumă, 44,9 miliarde au provenit din exporturile interne și 4,7 miliarde din reexportul de bunuri agricole produse în străinătate. 

Vaci se răcoresc în râul Waal, lângă Zaltbommel, într-o zi călduroasă de vară, Olanda. Sursă foto: Dreamstime

Vaci se răcoresc în râul Waal, lângă Zaltbommel, într-o zi călduroasă de vară, Olanda. Sursă foto: Dreamstime

Lactatele și ouăle sunt acum cel mai exportat grup de produse 

În clasamentul celor mai exportate produse agricole, grupul de produse lactate și ouă a urcat de pe locul trei pe primul loc. Valoarea exporturilor acestui grup de produse a crescut cu 35%, de la 8,8 miliarde de euro în 2021 la 11,9 miliarde în 2022. Prețul laptelui a fost la un nivel istoric în 2022. Acest lucru s-a datorat, printre altele, creșterii vertiginoase a costurilor cu energia și furajele, declanșate de războiul din Ucraina. De asemenea, producția globală de lapte a rămas în urma cererii. Prețul ridicat al laptelui a afectat prețul produselor lactate care au ca ingredient laptele. 

Prețul ouălor este, de asemenea, ridicat din punct de vedere istoric, în principal ca urmare a creșterii puternice a costurilor furajelor. În plus, oferta a fost mai mică din cauza gripei aviare, ceea ce a afectat din nou prețul. 

Timp de ani de zile, horticultura ornamentală a fost pe primul loc în acest clasament, dar în 2022, cererea de flori a stagnat. Valoarea exporturilor a scăzut de la 11,9 miliarde de euro în 2021 la 11,5 miliarde în 2022. La fel ca și lactatele și ouăle, carnea s-a scumpit semnificativ. Valoarea exporturilor de carne a crescut de la 9,4 miliarde de euro în 2021 la 11,0 miliarde în 2022. Dintre celelalte produse exportate pe scară largă, valoarea exporturilor a crescut, de asemenea, din cauza prețurilor mai mari; doar exporturile de fructe au scăzut în 2022 față de anul precedent. 

Aproape un sfert din exporturile agricole au ca destinație Germania 

În 2022, exporturile către toate destinațiile agricole majore au crescut substanțial în valoare. Germania rămâne de departe cea mai importantă destinație din țările Europei, reprezentând 24% din exporturile agricole olandeze în 2022. Ponderea a înregistrat o mică scădere (în 2021 a fost de 25 la sută), din cauza creșterii mai mici decât media a exporturilor agricole către Germania: 13 la sută. Exporturile către Spania (creștere de 25 la sută) și către Statele Unite (creștere de 24 la sută) au crescut puternic în valoare. Prin urmare, Spania este acum a șasea destinație de export agricol, în locul Chinei. Suedia este noul număr zece, înlocuind Danemarca, care era pe locul zece în 2021. 

Sursă: Biroul Central de Statistică din Olanda