Educație financiară

Ce fonduri pot fi accesate prin PNRR?

Euro, bani europeni Sursă foto Unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Fondurile PNRR reprezintă un instrument financiar temporar, în valoare de 750 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 care au ca scop sprijinirea statelor Uniunii Europene pentru a trece de dificultățile economice cauzate de către criza generată de Covid 19. Fondurile sunt cu atât mai binevenite în contextul în care, țările UE au sărit din criza generată de către pandemie, în cea generată de invazia Rusiei din Ucraina.

Fondurile PNRR au fost gândite pentru investiții și reforme care să ducă la o redresare sustenabilă, pe termen lung, după doi ani în care economiile mondiale au fost afectate datorită măsurilor pe care guvernele europene și nu numai le-au luat în vederea combaterii pandemiei.

Reformele și proiectele de investiții publice în cei șase piloni principali pe care sunt structurare fondurile: tranziția spre o economie verde, transformarea digitală, creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă, coeziunea socială și teritorială, sănătate și reziliență instituțională și copii, tineri, educație și competențe, trebuiesc realizate până în 2026.

Domeniile în care pot fi folosite fondurile PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost aprobat în octombrie 2021 de către Consiliul Europei și are un buget în valoare de 29,2 miliarde de euro, 14,2 miliarde dintre ei fiind sub formă de finanțări nerambursabile. Alți 14,9 miliarde de euro vor fi contractați sub formă de împrumut.

Prima parte a PNRR are 15 componente: managementul apei, păduri și protecția biodiversității, managementul deșeurilor, transport sustenabil, valul renovării, energie, transformarea digitală, reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, suport pentru sectorul privat și CDI, fondul local, turism și cultură, sănătate, reforme sociale, buna guvernanță și educație.

Fondurile PNRR pot fi utilizate atât pentru finanțarea unor proiecte de interes public, dar și a unor investiții din mediul privat. Pentru utilizarea acestora au fost elaborate o parte și vor mai urma o serie de scheme de ajutor de stat, o parte dintre ele fiind dedicate IMM-urilor, o altă parte va fi dedicată companiilor mari.

Una dintre aceste scheme, este fondul de fonduri de capital de risc și asigură accesul la capital în valoare de peste 400.000.000 de euro pentru cel puțin 100 de întreprinderi românești. El este dedicat componentei numărul 9 – Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare.

Componenta 9 din PNRR are prevăzute mai multe sume medii care pot fi investite pe categorii de beneficiarii finali după cum urmează:

50.000-200.000 euro pentru start-up-uri;
200.000 – 3.000.000 euro pentru companii în stagii incipiente de creștere;
3.000.000 – 5.000.000 euro pentru întreprinderi în etape avansate de creștere;
peste 5.000.000 euro pentru capitalizare medie
5.000.000 – 20.000.000 euro pentru proiecte de tip energie regenerabilă sau biomasă.