Infofinanciar > Info > Ce trebuie să facă pensionarii care doresc recalcularea pensiilor. Anunțul făcut de către ministrul Muncii
Info

Ce trebuie să facă pensionarii care doresc recalcularea pensiilor. Anunțul făcut de către ministrul Muncii

Recalculare pensii
Sursa foto: Arhiva companiei

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a clarificat modul prin care se vor modifica pensiile odată cu recalcularea din septembrie. De asemenea, Ministrul Muncii a spus ce trebuie să facă pensionarii pentru a căpăta și sporurile primite pe timpul muncii.

La Casa Națională de Pensii, softul pentru recalcularea pensiilor este pregătit. Pe timpul verii, la seniorii români vor ajunge plicurile cu deciziile despre majorarea indemnizațiilor. Începând cu luna septembrie, vor ajunge și taloanele de pensie modificate, conform declarațiilor Simonei Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii a oferit noi detalii despre recalcularea pensiilor

„Vreau să subliniez, toate pensiile sunt recalculate indiferent de tipul de pensie. Sunt adesea întrebată. Toate pensiile din sistemul public vor fi recalculate. CNPP, în baza contractului cu prestatorul privat, a semnat acest contract pentru achiziționarea softului și împreună cu colegii de la Casa Națională și cele județene vor începe să lucreze la recalculare. La sfârșitul lunii mai începe acest proces iar plicurile cu deciziile de recalculare vor ajunge la români în perioada verii, iar în septembrie taloanele de pensii recalculate.

Nicio pensie nu va scădea, se menține cuantumul cel mai favorabil. Noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Chiar dacă au ieșit pe lege veche, chiar dacă ești femeie sau bărbat, vei avea pensie recalculată. Avem totalul punctelor, cele asimilate, cele de contributivitate și cele de stabilitate, acestea se dau pentru a răsplăti munca”, a transmis Simona Bucura-Oprescu.

Actele pe care pensionarii trebuie să le depună dacă vor să beneficieze de a doua recalculare

Pensionarii trebuie să prezinte documentele care atestă faptul că au primit venituri din surse diferite, precum sporuri nepermanente sau al 13-lea salariu. Trebuie să demonstreze că au contribuit la sistemul de pensii și că au respectat obligațiile fiscale.

Aceste documente sunt importante pentru a confirma eligibilitatea vârstnicilor pentru recalcularea pensiilor.

„Avem o reglementare încă din 2021 astfel încât să își aducă în sistem aceste adeverințe la casele teritoriale de pensii. Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 septembrie, încă 6 luni să ducă aceste documente. Noi am recunoscut dreptul. Acum nu avem dovezile pentru acest drept. Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte. Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari. După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu, potrivit Știripesurse.ro