Infofinanciar > Lumea la zi > Caz revoltător la Viena. Ofițerii care au ascuns un general sirian acuzat de crime împotriva umanității scapă de acuzații
Lumea la zi

Caz revoltător la Viena. Ofițerii care au ascuns un general sirian acuzat de crime împotriva umanității scapă de acuzații

Austria, Sursă foto: Economica
Sursă foto: Economica

Un tribunal din Viena a achitat luni patru foști ofițeri care ar fi acordat azil unui fost general sirian suspectat de crime împotriva umanității, în cel mai recent caz care a aruncat lumina reflectoarelor asupra serviciului de spionaj al Austriei. Cei trei foști oficiali ai agenției de informații și un fost funcționar al agenției de azil au fost acuzați de abuz de funcție din cauza încercării de a obține azil pentru Khaled al-Halabi, care a ocupat funcția de șef al securității statului în orașul nordic Raqa în perioada 2009-2013.

În 2016, o organizație internațională non-profit a informat autoritățile austriece cu privire la acuzațiile de crime de război împotriva lui al-Halabi, după ce l-au localizat în Viena. Acesta ar fi primit azil în baza unui acord cu Mossad, serviciul secret israelian.

Decizia tribunalului de la Viena

Un tribunal din Viena i-a găsit pe cei patru bărbați nevinovați de abuz de putere, hotărând că acuzațiile împotriva lor nu au fost dovedite dincolo de orice îndoială rezonabilă, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului. Verdictul poate fi încă atacat cu apel. Procesul împotriva unui al cincilea bărbat, de asemenea un fost oficial al serviciilor de spionaj, care a fost inițial acuzat împreună cu ceilalți patru, a fost amânat din cauza unor probleme de sănătate. El va avea parte de un proces separat mai târziu. Procurorii i-au acuzat pe cei doi bărbați că l-au ajutat pe al-Halabi să se transfere din Franța în Austria și să obțină azil în 2015 „sub pretexte false” cu ajutorul unui „acord de cooperare între un serviciu partener străin” și agenția de informații din Austria.

Presa austriacă a identificat „serviciul partener străin” drept Mossad. Al-Halabi a părăsit Siria în 2013 și a ajuns în Franța în 2014, dar i s-a refuzat azilul din cauza îngrijorărilor că ar fi putut fi implicat în crime de război. Ancheta asupra lui al-Halabi este în curs de desfășurare. Comisia pentru justiție și responsabilitate internațională (CIJA) acuză filiala aflată sub comanda lui al-Halabi de comiterea unor „crime grave împotriva umanității, inclusiv crimă și tortură, împreună cu infracțiuni sexuale”. În întreaga Europă, refugiații sirieni au apelat la principiul jurisdicției universale pentru a se asigura că presupușii criminali de război sunt trași la răspundere. Instanțele din Austria, Germania și Suedia au condamnat foști oficiali sirieni în legătură cu războiul civil devastator din țară, conform Barrons .

Halabi a condus Direcția generală de informații siriene din Raqqa în perioada 2009-2013. Când forțele rebele au capturat Raqqa în 2013, Halabi a fugit în Franța, solicitând inițial azil acolo. Grupurile internaționale pentru drepturile omului au documentat cazuri de tortură în instalațiile siriene sub președinția președintelui sirian Bashar Assad și susțin că Halabi poartă o anumită responsabilitate. Autoritățile austriece au inițiat, de asemenea, proceduri penale împotriva lui Halabi, dar nu l-au pus sub acuzare. Avocatul lui Halabi, Timo Gerersdorfer, a declarat pentru The Associated Press că acesta cooperează pe deplin cu autoritățile austriece și că al său client nu este vinovat. „A fugit din Siria cu ajutorul Armatei Siriene Libere. Dacă ar fi fost de acord cu regimul Assad, ar fi rămas în Siria”, a spus avocatul.

Crime de război

Potrivit unei anchete realizate de revista germană Der Spiegel și de cotidianul austriac Der Standard, Mossad-ul l-a recrutat pe Halabi, membru al minorității druze din Siria, ca informator. Biroul premierului israelian a refuzat să comenteze. Procurorii îi acuză pe foștii oficiali din serviciile de informații că și-au încălcat obligațiile de a furniza informații despre locul unde se află Halabi și identitatea acestuia, în special după o întâlnire din 2016 la Ministerul austriac al Justiției. La acea întâlnire, reprezentanții Comisiei pentru justiție și responsabilitate internațională au prezentat dovezi că Halabi era suspectat de implicare în potențiale crime de război în Siria și au declarat că Franța a inițiat o anchetă împotriva sa pentru o posibilă „tortură sistematică”.

Procurorul Ursula Schmudermayer a declarat în fața tribunalului de stat din Viena că oficiali ai serviciilor secrete austriece au călătorit la Tel Aviv în martie 2015 pentru a se întâlni cu agenți Mossad. Ea a spus că agenții israelieni i-au informat pe austrieci că generalul sirian se afla în Franța, dar că această „cooperare cu Franța nu funcționează așa cum și-au imaginat”, așa că au vrut ca Austria „să intervină”, conform APNews .