Infofinanciar > Info > Câți cetățenil ucraineni au cerut azil în România? MAI a publicat cifrele
Info

Câți cetățenil ucraineni au cerut azil în România? MAI a publicat cifrele

europafm.ro
sursa foto europafm.ro

În România s-au înregistrat 4.423 de cereri de azil din partea cetățenilor ucraineni care fug de război, potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.

„În ultimele 24 de ore, un cetăţean ucrainean a depus cerere de azil, în ţara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.423 cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională”, precizează MAI, citat de news.ro.

Conform aceleiaşi surse, din data de 18.03.2022 şi până în prezent au fost emise 137.561 permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, 93 permise de şedere fiind acordate în ultimele 24 de ore. Poliţia de Frontieră a anunţat că vineri au intrat în România 16.144 de cetăţeni ucraineni. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 07.07.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 4.914.763 cetăţeni ucraineni.

De la începutul războiului din Ucraina, au intrat în România aproape 3,5 milioane de ucraineni, dintre care aproximativ 100.000 s-au stabilit temporar în țara noastră, iar numărul contractelor de muncă ale cetățenilor ucraineni încheiate după 24 februarie 2022 este de 5.787. Marea majoritate a persoanelor care s-au oprit în România sunt femei cu copii de vârstă preșcolară.

La nivel național, există 7.141 contracte de muncă ale cetățenilor ucraineni, dintre care 5.787 de contracte au ca dată de începere a activităţii în ultimul an, conform datelor prezentate luni de ministrul Muncii, Marius Budăi.

Câți ucraineni și-au cumpărat case în România?

Potrivit datelor de la Recensământul din 2022, în România trăiesc aproape 46.000 de ucraineni, cei mai mulți fiind în zona Maramureș (peste 25.000), Suceava (circa 8000) și Timiș (peste 4000 de ucraineni)

Fluxul de refugiați ucraineni în România pe fondul invaziei ruse, chiar dacă nu a mișcat piața achizițiilor imobiliare, a bulversat-o pe cea a chiriilor.

„După izbucnirea războiului, în prima fază România a fost o țară de tranzit. Oamenii veneau pentru 2-3 zile, se opreau la ambasadă ca să-și facă actele , foarte mulți neavând pașapoarte pentru copii și apoi plecau mai departe”, a explicat într-o discuție cu HotNews.ro Georgian Marcu, broker imobiliar, proprietarul agenţiei Green Angels și membru al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România.

„În faza a doua, refugiații ucraineni căutau un loc în care să se adăpostească 2-3 luni, în speranța că războiul se va termina, iar ei se vor întoarce acasă. Problema era că proprietarii români nu voiau să închirieze pe 2-3 luni, ci cel puțin pe un an. Mai degrabă am găsit proprietari care ne-ar fi dat gratuit apartamente pentru ucraineni, acoperind costurile cu utilitățile , decât proprietari care să fie dispuși să închirieze contra cost la prețul pieței”, spune Marcu.