Infofinanciar > Info > Câți bani pierde un român la pensie! Statul își păstrează două treimi din veniturile pensionarilor
Info

Câți bani pierde un român la pensie! Statul își păstrează două treimi din veniturile pensionarilor

pensie, sursa foto economia.net
Credit imagine: economia.net

Sunt mulți factori care fac viața pensionarilor grea. Creșterea speranței de viață, împreună cu scăderea natalității și sporul migrației, nu fac decât să arate cât de nesustenabil a devenit sistemul public de pensii în forma lui actuală. Cristian Păun, un analist economic și profesor la Academia de Studii Economice din București, a arătat că pierdem două treimi din bani în momentul în care primim pensia.

Pentru a fi mai expliciți: un contribuabil care a avut salariul mediu pe economie va pierde două treimi din acesta în momentul în care își încheie stagiul de cotizare. Cele două treimi oprite de stat rămân acolo, iar modul în care acest sistem funcționează este considerat nesustenabil de experți, precum profesorul de științe economice Cristian Păun.

De ce sistemul nu se susține pe termen lung

Cristian Păun a explicat faptul că dinamica din țara noastră nu mai permite ca un astfel de sistem să asigure condiții acceptabile de trai beneficiarilor săi. În explicația sa, profesorul a adus în discuție mai mulți factori:

„Legat de sistemul public de pensii, el are nişte probleme structurale pentru care cu siguranţă vor trebui găsite soluţii. Trebuiau găsite demult soluţii, pentru că nu poţi să repari probleme structurale cu nişte soluţii disperate, de peticeală, pe termen scurt. Deci noi avem speranţa medie de viaţă care creşte, avem natalitatea care scade, avem migraţia, ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de oameni şi raportul dintre angajaţi şi salariaţi care începe să scadă chiar sub raportul de 1 la 1.

Până acum, dacă ai avut salariul mediu de 4.300 de lei, primeşti un punct de pensie, ceea ce e foarte puţin, dacă ne uităm cu cât se contribuie pe un salariu mediu toată viaţa, 35-40 de ani.

Şi, apoi, tu primeşti cam o treime astăzi, pe acel raport de 1 la 1. Orice înrăutăţire a acestor lucruri face ca punctul de pensie, şi tot ceea ce primim noi în final din toată contribuţia vreme de 40 de ani la pensie, să scadă”, a afirmat el, în cadrul emisiunii Income de la Antena 3 CNN.

Scenariul este sumbru din multe motive

Cristian Păun explică și felul în care cele două treimi din bani rămân la stat și nu ni se mai întorc niciodată.

„Astăzi primim o treime din bani. Dacă noi azi am începe să adunăm de la un salariu mediu banii cu care contribuim lună de lună şi actualizăm cu o rată de dobândă, suma finală primită pe speranţa de viaţă, cu o mică diferenţă la femei şi bărbaţi, pierdem două treimi din aceşti bani, adică statul nu ni-i mai dă într-un final. Şi, atunci, acest sistem este nesustenabil.

Avem foarte multă populaţie activă care nu munceşte, deci avem peste 8 milioane de persoane, iar dintre ei, dacă ne uităm la contractele de muncă în Revisal, muncesc vreo cinci milioane. Unde e restul?” a întrebat Cristian Păun retoric.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.