Infofinanciar > Info > O categorie de români primește 750 de lei din partea statului. La ce se pot utiliza sumele
Info

O categorie de români primește 750 de lei din partea statului. La ce se pot utiliza sumele

Categoria de pensionari care se va bucura de creșteri după recalculare
Sursa foto: arhiva companiei

În acest an, statul român acordă un ajutor financiar unei anumite categorii de persoane pentru a le permite să își instaleze repartitoare de căldură. În 2024, persoanele cu venituri reduse vor beneficia de un ajutor financiar de până la 750 de lei.

Suma este destinată montării de repartitoare. Acești bani pot fi utilizați atât pentru achiziționarea, cât și pentru instalarea repartitoarelor de căldură în locuințele beneficiarilor.

Amânarea termenului

Conform proiectului de Ordonanță de Urgență al Ministerului Investițiilor, termenul stabilit pentru compensarea costurilor de achiziție și instalare a repartitoarelor de căldură va fi amânat până la data de 31 august 2024.

Din data de 15 aprilie, persoanele vulnerabile vor putea utiliza acești bani pentru a compensa cheltuielile legate de achiziția și montarea repartitoarelor. Practic, suma alocată pentru repartitoare va fi transferată pe un card similar cu cardul de energie.

Care sunt beneficiarii

Ajutorul este destinat familiilor cu venituri medii individuale sub 2.000 de lei. Acesta se acordă sub forma unui card de energie. De distribuirea acestuia se ocupă reprezentanții Poștei Române.

Prin intermediul acestui card, beneficiarul poate primi sprijin pentru cheltuielile legate de energia consumată și poate compensa costurile asociate achiziției și instalării sistemelor de repartizare a costurilor cu energia termică.

Plățile pot fi efectuate online, prin mandat poștal sau direct la ghișeul poștal. În cazul plăților online, se poate accesa platforma Poștei Române.

Aici, utilizatorul trebuie să completeze codul cardului de energie, CNP-ul beneficiarului și să încarce documentele necesare. Este vorba despre cartea de identitate, cardul de energie și factura emisă de firma care a efectuat montarea repartitoarelor sau certificatul de validare a datoriei din partea asociației de proprietari sau locatari, în situația în care achiziționarea și instalarea s-au realizat prin intermediul acesteia.

Modalități de achitare

În cel de-al doilea rând, se poate efectua plata prin mandat poștal. Fie la orice oficiu poștal, fie direct la poștașul care livrează la domiciliu. În acest caz, este necesară completarea cu detaliile pentru transferul către contul furnizorului de energie sau al asociației de proprietari/locatari și să primești o dovadă a plății. Pe aceasta va fi consemnată suma rămasă după efectuarea plății.

În plus, se oferă posibilitatea de a efectua plata direct la domiciliu, prin intermediul poștașului. Acest lucru se poate realiza numai cu ajutorul unui terminal mobil. În acest context, trebuie furnizate cardul de energie, actul de identitate și factura sau certificatul de validare a datoriei emis de asociația de proprietari/locatari, informează antena3.ro