Infofinanciar > Esential > Catastrofă pentru românii cu rate la bănci. ROBOR merge spre 8%!
Esential

Catastrofă pentru românii cu rate la bănci. ROBOR merge spre 8%!

robor
Foto: fanatik.ro

Comparativ cu iunie anul trecut, când ROBOR la trei luni era la nivelul de 1,5%, când rata unui credit de 250.000 de lei însemna o cheltuială de 1.345 de lei, acum cu un ROBOR de 6% rata a crescut la 2.104 de lei.

ROBOR, Everestul românesc

Așadar, ratele românilor cu credite în lei continuă să crească, precum benzina, aproape zi de zi. Plătesc cu multe sute de lei mai mult decât anul trecut, în aceeaşi lună, iar indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a depăşit nivelul de 6%.

ROBOR este dublu faţă de începutul anului şi la cea mai mare valoare din ultimul deceniu. Şi tendinţa, estimată de analiştii economici, este spre 8% la sfârşitul anului. O soluţie ar fi transformarea creditelor în unele cu dobândă fixă, iar pe perioade mai scurte, trecerea la noul indice IRCC, creşte şi el însă mai lent.

IRCC, salvarea pe termen scurt

În aceste condiții, trecerea de la ROBOR la IRCC este cerută zilnic de 250 de persoane.

IRCC, adică Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor, reglementat de ordonanța 19 din 2019, este de 1,86% pe an. E calculat ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul patru al anului trecut.

IRCC, adică Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor, reglementat de ordonanța 19 din 2019, este de 1,86% pe an. E calculat ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul patru al anului trecut. Dar și acest indice este mai mare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Coboară și consumul

Pe de altă parte, pe fondul îngrijorărilor privind inflația, războiului din Ucraina și situației din energie, din luna aprilie se manifestă o tendință de încetinire a activității de consum.

Analistul financiar Adrian Codirlașu spune că ”Vedem o anumită decelerare a consumului în luna aprilie versus luna martie, rata de creștere coborând de la peste 5% undeva la 3%, dar încă e creștere și arată încă expansiune economică. Deja o mare parte din economiile populației, economiile suplimentare au fost cheltuite”.

Mai trebuie spus că vânzările cu amănuntul la nivelul Uniunii Europene şi al zonei euro au înregistrat o scădere peste aşteptări, pe fondul reducerii vânzărilor de produse alimentare, arată datele publicate de Eurostat.

Ce înseamnă ROBOR

Potrivit definiţiei, ROBOR (prescurtarea termenilor Romanian Interbank Offered Rate) reprezintă un indicator stabilit de Banca Naţională a României, cu ajutorul căruia băncile şi alte instituţii de creditare fixează ratele ce urmează să fie plătite de debitori. Acesta se aplică creditelor luate în lei şi poate fi considerat un preţ al banilor tradus în dobânda, care ajută la înţelegerea costului lichidităţilor pentru o monedă dată.

ROBOR a apărut în anul 1995 şi a avut, de-a lungul timpului, mai multe nume. Este calculat independent, de către firmă de informaţii financiare Thomson Reuters, o entitate împuternicită de BNR în acest sens. Compania a fost înfiinţată în anul 1851 şi se ocupă inclusiv de calcularea unor dobânzi de referinţă precum LIBOR sau EURIBOR, care impacteaza economia la nivel global.

Există indici echivalenţi cu ROBOR şi în alte state sau zone: EURIBOR pentru Euro, LIBOR pentru o serie de monede care includ dolarul american şi lira, WIBOR pentru zlotul plonez, PRIBOR pentru coroana cehă sau BUBOR pentru forintul maghiar.