Infofinanciar > Esential > Cât de rapid se schimbă lumea? Ultimele statistici despre omenirea anului 2050
Esential

Cât de rapid se schimbă lumea? Ultimele statistici despre omenirea anului 2050

lumea in 2050 (sursă foto: allmightymohit.com)
sursă foto: allmightymohit.com

Pe lângă viteză și AI, un atribut al dezvoltării globale este hiperbolizarea: a parteneriatelor, a alianțelor, a proiectelor de construcție și de infrastructură. Acestea din urmă – așa-numitele „mega-proiecte” – au devenit tot mai mari la nivel global și multe dintre ele se concentrează în regiunea Golfului Arab.

Compania de software pentru construcții 1Build estimează că până la sfârșitul deceniului lumea va vedea primul mega-proiect de construcție cu o estimare de costuri care depășește 1 trilion de dolari. În prezent există mai multe proiecte în curs de desfășurare care depășesc suma de 100 de miliarde de dolari, după ce doar acum câțiva ani proiectele de construcții care depășeau 10 miliarde de dolari erau considerate mega-proiecte.

Sute de miliarde de euro în Golful Arab

Dintre cele nouă mega-proiecte în curs de desfășurare identificate de 1Build, International Construction Magazine și Construction Review, care costă 100 de miliarde de dolari sau mai mult, patru sunt în statele Golfului Arab. Acestea includ proiectul ambițios al orașului Neom, care este de fapt o colecție de orașe și sate futuriste construite în nord-vestul Arabiei Saudite și care se așteaptă să găzduiască 450.000 de persoane până în 2026.

Un alt proiect, numit The Line, a primit cea mai mare atenție pentru faptul că este planificat ca un oraș complet închis, cu o lungime de 170 km, o lățime de doar 200 de metri și o înălțime de 500 de metri. Alte mega-proiecte din Golf includ complexul de divertisment și turism Dubailand, orașul economic King Abdullah din nordul Jeddah din Arabia Saudită și Silk City din nordul Kuweitului, care va găzdui cea mai înaltă clădire din lume.

10 mega-proiecte

Mai costisitor decât costul orașului Neom este cel al UE – rețeaua de transport trans-europeană, care este un proiect de infrastructură la scară largă, cu un cost estimat de 600 de miliarde de dolari. Proiectul include construirea de căi ferate, drumuri, rute de transport maritim și structuri conexe în statele membre ale UE pentru îmbunătățirea transportului pe distanțe lungi.

Potrivit Statista, acestea sunt cele mai mari 10 mega-proiecte la care se lucrează în prezent și care vor fi funcționale până în 2030:

 1. TEN-T Core Transportation Network al Uniunii Europene, în valoare de 600 de miliarde de dolari
 2. Neom City al Arabiei Saudite, în valoare de 500 de miliarde de dolari
 3. Rețaua de cale ferată din Golf – Gulf Railway – în valoare de 250 de miliarde de dolari (în prezent proiectul este oprit)
 4. International Space Station, în valoare de 230 de miliarde de dolari
 5. Silk City în Kuweit, în valoare de 132 de miliarde de dolari
 6. Orașul economic King Abdullah în Arabia Saudită, în valoare de 100 de miliarde de dolari
 7. Coridorul industrial Delhi-Mumbai din India, în valoare de 100 de miliarde de dolari
 8. Calea ferată de mare viteză din California, SUA, în valoare de 100 de miliarde de dolari
 9. Forest City în Malaezia, în valoare de 100 de miliarde de dolari
 10. Dubailand al Emiratelor Arabe Unite, în valoare de 64 de miliarde de dolari

Necesitatea mega-proiectelor vine și din creșterea populației, pe lângă explozia economică și tehnologică, care atrag spre orașe și spre metropolele lumii milioane de locuitori din zonele rurale.

2050, anul decisiv?

Până în 2050, 70% din populația lumii va locui în orașe, față de 54%, care era procentul populației globale care locuia la oraș în 2020, conform raportului Institutului pentru Economie și Pace (IEA). Această creștere este determinată atât de natalitatea pozitivă globală, cât și de o continuă migrație către urbanizare, în special spre așa-numitele „mega-orașe” – metropole care au peste 10 milioane de locuitori.

În prezent există 33 de mega-orașe în întreaga lume. Dintre acestea, Tokyo (37,3 milioane), Delhi (32,3 milioane), Shanghai (28,7 milioane), Dhaka (22,6 milioane), São Paulo (22,5 milioane) și Mexico (22,1 milioane) se numără printre cele mai populare. Până în 2050, încă 14 orașe urmează să se alăture acestei liste, cu o populație totală de aproximativ 213 milioane.

Noua ordine va fi:

 1. Delhi (49,6 milioane)
 2. Dhaka (34,6 milioane)
 3. Tokyo (32,6 milioane)
 4. Cairo (32,6 milioane)
 5. Mumbai (32,4 milioane).

Africa este singura regiune din lume care se estimează să înregistreze o creștere puternică a populației până la sfârșitul secolului, conform Pew Research Center, în timp ce ratele de creștere a populației din celelalte regiuni ale globului vor începe să scadă. Potrivit Statista, mega-orașele africane care vor înregistra cele mai mari creșteri ale ratei populației până în 2050 sunt Dar es Salaam (16,4 milioane de locuitori estimați până în 2050), Luanda (14,6 milioane de locuitori), Khartoum (11,2 milioane) și Nairobi (10,4 milioane).

Peste tot prin lume

Mega-orașele care până în 2050 vor înregistra scăderi ale dimensiunii populației sunt, potrivit aceleiași surse – Statista, Moscova (-3%), Osaka (-12%) și Tokyo (-12%). În ciuda scăderii semnificative a numărului locuitorilor din Tokyo (din cauza îmbătrânirii populației și a scăderii ratei de natalitate), orașul va rămâne pe locul al treilea în clasamentul celor mai populate mega-orașe din lume în 2050. Orașele care au atins deja statutul de mega-orașe sunt următoarele: Delhi, Dhaka, Cairo, Tokyo, Mumbai, Shanghai, Kinshasa, Lagos, Karachi, Mexico, São Paulo, Beijing, Calcutta, New York, Manila, Lahore, Bangalore, Chongqing, Buenos Aires, Osaka, Hyderabad, Tianjin, Guangzhou, Los Angeles, Rio de Janeiro, Bangkok, Jakarta, Shenzhen, Lima, Paris și Moscova.

Este important de notat că diferite surse prezintă statistici diferite și că, în special în cazul prognozelor, situațiile se pot schimba. De exemplu, în timp ce Organizația Națiunilor Unite a prezis inițial că India va depăși China și în 2027 va deveni țara cu cea mai mare populație, se crede că acest lucru s-a întâmplat deja în această lună – aprilie 2023. În ceea ce privește statutul de mega-oraș, conform datelor ONU din 2018, mai multe orașe, inclusiv Kuala Lumpur din Malaezia și Wuhan din China, vor fi incluse în listă până în 2035.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.