Infofinanciar > Info > Casa Verde Fotovoltaice, suspendat de Curtea de Apel Oradea! Ministrul Mediului caută soluții
Info

Casa Verde Fotovoltaice, suspendat de Curtea de Apel Oradea! Ministrul Mediului caută soluții

casa verde fotovoltaice (sursă foto: Enel)
sursă foto: Enel

Pentru că Curtea de Apel Oradea a suspendat în urma unei decizii programul Casa Verde Fotovoltaicei, Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) caută soluții alternative prin care să grăbească procesul.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că AFM va propune mai multe scenarii posibile pentru deblocarea programului. Una dintre soluțiile luate în calcul este lansarea unui nou apel de proiecte. Ministrul mediului speră că nu se va ajunge la o astfel de soluție

„Casa Verde Fotovoltaice este în continuare suspendat de Curtea de Apel Oradea. Am rugat conducerea AFM să vină foarte rapid cu o serie de propuneri în care să testăm anumite scenarii. Dacă se lungește foarte mult procesul, pentru că avem recurs la Înalta Curte, să vedem exact cum putem debloca acest program.

Mă aștept în următoarele zile să avem niște propuneri concrete. Fie să așteptăm să ne judecăm, fie să reluăm cumva programul fără a pune oamenii pe drumuri din nou. Cu alte cuvinte, toți cei care au aplicat deja să folosească documentele deja depuse și să reluăm cumva programul cu speranța că îl vom debloca.

Ca ultimă soluție extremă, la care vreau să nu ajungem niciodată, este lansarea unui nou apel. Nu o să pot aștepta la nesfârșit ca aceste procese să se termine. În fiecare zi care trece, în care românii nu au panouri solare pe casă, facturile acestora sunt mai mari decât ar fi putut fi. Repet, ca soluție extremă, putem să lansăm un nou program, dar eu sper că clarificăm acest lucru foarte repede. E vorba de un proces, nu vreau să comentez deciziile instanței, dar deocamdată acest program este suspendat”, a spus Mircea Fechet, citat de agro-tv.ro, potrivit RomâniaTv.

Dosarul Casa Verde Fotovoltaice

Reclamantă în acest dosar a fost firma Dhelectric Systems SRL, instalator publicat pe site-ul AFM pe 28 august 2023.

Instanța bihoreană a decis suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei, transmite AFM într-un comunicat remis presei marți.

Instituţia anunţă că va face recurs pentru deblocarea programului Casa Verde Fotovoltaice 2023. De asemenea, este prezentat că s-au respectat toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare.