Infofinanciar > Lumea la zi > Cartonul, material tot mai rar pe piața mondială! Ce spun analiștii
Lumea la zi

Cartonul, material tot mai rar pe piața mondială! Ce spun analiștii

Cartonul, material tot mai rar pe piața mondială! Ce spun analiștii
sursa foto iStock

Comerțul electronic a fost cândva un motor pentru utilizarea cutiilor de carton, întrucât majoritatea ambalajelor produselor comandate conțineau acest material. Dar, sectorul de e-commerce este tot mai redus din cauza crizei economice de la nivel mondial, iar cartonul începe tot mai mult să piardă teren pe piață.

Economiile lumii sunt tot mai amenințate de crizele cauzate, în principal, de războiul din Ucraina. Orice produs care apare pe piață trece printr-un proces de fabricare, producție și ambalare, care presupune, la un moment dat, folosirea cutiilor de carton. Rare sunt situațiile în care produsele nu vin în ambalaje de carton, iar criza acestui material îngrijorează tot mai mult investitorii.

Bineînțeles, inflația a avut un rol destabilizator în acest tablou, afectând tot mai mulți consumatori. Companiile au crescut prețurile produselor pentru a-și putea permite materiile de bază, lucru ce a făcut consumatorii să renunțe la brandurile obișnuite. În acest sens, Digi 24 subliniază că gigantul Procter & Gamble Co. a înregistrat prima scădere trimestrială a vânzărilor de după anul 2016. Nici măcar Black Friday nu a luminat mai mult situația, întrucât consumatorii nu au fost la fel de entuziasmați ca în anii precedenți să își cheltuie banii pe reducerile afișate în magazine sau pe site-uri.

Ce părere au analiștii?

Încă de la începutul anului se vedeau semnele unor obstacole în ceea ce privește lipsa cutiilor de carton, conform analizelor citate de Bloomberg. În acest context, lanțul de aprovizionare se definea din pandemie drept ,,foarte tensionat”, iar fabricarea și expedierea către clienți a materialelor de ambalare ar putea să rămână tot mai dificilă.

Conform analistului Ryan Fox, de la Bloomberg Intelligence, scenariile sunt din ce în ce mai sumbre pentru viitor în privința producției de carton. Acesta a transmis cum prețul cartonului ondulat a înregistrat prima scădere după anul 2020, în contextul în care materia primă care stă la baza cutiilor de carton ondulat a fost produsă în cantități mai mici, reducându-se cu aproape un milion de tone, în companiile nord-americane.

„Mai multe slăbiciuni care au apărut în cererea mondială de cutii sunt un semnal al situaţiei dificile în care se află mai multe părţi din economia mondială. Istoria recentă arată că o cantitate semnificativă de stimulente economice ar fi necesară pentru a conduce la o cerere semnificativă de cutii, şi acum nu vedem să se întâmple acest lucru”, precizează analistul Adam Josephson de la firma de investiţii KeyBanc.

Cererea pentru hârtie

Având în vedere cererea tot mai slabă de carton, putem vorbi și despre o cerere mai mică pentru celuloză, materia care stă la vaza hârtiei. Celuloza de eucalipt din China va avea scăderi tot mai mari de preț, în dreptul celui mai mare exportator mondial, Suzano. La nivel european, lucrurile stau la fel de rău pentru producția de hârtie.

La nivel mondial, lucrurile stau sub semnul cifrelor tot mai mici. Cererea pentru hârtie de ambalaj este tot mai mică după momentul pandemiei când economiile au înregistrat urme de speranță în urma pandemiei de coronavirus. Exporturile de hârtie ale celui mai mare exportator din SUA au fost reduse cu 21% din octombrie 2021 în octombrie 2022.

Totuși, ar exista o rază de soare pe terenul hârtiei reciclate. Forumul Economic Mondial, citat de FORBES, a declarat că hârtia este unul dintre cele mai des reciclate materiale la nivel global, reprezentând jumătate din materialele colectate pentru reciclare în funcție de greutate. Confederația Europeană a Industriilor de Hârtie (CEPI), cu sediul la Bruxelles, își propune ca toate ambalajele din hârtie să devină reciclabile până în 2025 și să atingă o rată de reciclare de 90% până în 2030.