Lumea la zi

Caricaturile ayatollahului Khamenei generează proteste în Iran. Charlie Hebdo stârnește din nou reacții violente

Ayatolah Khamenei
Sursa foto: wikipedia

Caricaturile ayatollahului Ali Khamenei publicate de revista Charlie Hebdo au stârnit mânia a zeci de protestatari iranieni, care au ars steaguri franceze în fața ambasadei din Teheran.

„Ruşine Franţei!“ și „Franţa, abandonează-ţi ostilitatea!“ au fost principalele sloganuri scandate de protestatarii iranieni care au demonstrat în wekend în fața ambasadei Franței din Teheran. Manifestanții au protestat împotriva publicării de către revista satirică Charlie Hebdo, săptămâna trecută, a câtorva caricaturi ale ayatollahului Ali Khamenei, liderul religios şi politic al republicii islamice.

Desenele incriminate au fost publicate în ediția specială pe care revista satirica a dedicat-o marcării atentatului din 2015 de la sediul Charlie Hebdo din Paris. Redacția revistei a anunţat că a publicat aceste caricaturi și pentru a-și manifesta susținerea față de iranienii care au participat la protestele declanșate de moartea lui Mahsa Amni, o iraniană de origine kurdă care a decedat pe 16 septembrie, la vârta de 22 de ani, după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor. Revista a lansat un concurs de caricaturi la finalul anului trecut și a primit peste 300 de desene avâdnu-l subiect pe ayatollah, desene pe care Iranul le consideră „jignitoare“.

Regimul de la Teheran a reacționat rapid

Oficialii iranieni le-au catalogat drept „insultătoare şi indecente“. Guvernul de la Teheran a anunțat imediat ca măsură de represalii închiderea Institutului Francez din Iran (IFRI), cel mai vechi şi important centru francez din Iran, instituție afiliată Ministerului francez de Externe și care a mai fost închis anterior timp de mai mulți ani. Redeschiderea sa oficială a avut loc în timpul mandatului de opt ani (2013-2021) al preşedintelui moderat Hassan Rohani, și a fost considerat drept un semn al „reîncălzirii“ relaţiilor bilaterale iraniano-franceze.

Nasser Kanani, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a declarat pentru presa internațională că Franța nu trebuie să folosească libertatea de exprimare ca pretext pentru a „insulta“ personalităţi religioase. Kanani a ccerut Parisului „să respecte principiile fundamentale ale relaţiilor internaţionale“ fără a se implica în afacerile interne iraniene.

Manifestații pentru susținerea liderului suprem

Majoritatea protestatarilor a fost alcătuită din cursanți ai seminariilor șiite și femei care purtau vălul chadorcare purtau pancarte, în care criticau revista Charlie Hebdo, dar și Franța, portrete ale ayatollahului și steaguri iraniene. Manifestanții au ars în fața Ambasadei Franței din Teheran mai multe steaguri ale acestei țări în semn de protest.

„Trebuie să le dăm un răspuns pentru ca ei să nu creadă că nu ne susţinem Revoluţia“, a declarat pentru AFP Karim Heydar, un tânăr în vârstă de 17 ani, citat de stirileprotv.ro.  Heydar, care este elev la un semninar şiit, a precizat că a participat la manifestațiile de duminică din Teheran pentru că „susţine revoluţia şi pe liderul suprem“.

Manifestări similare au avut loc și în oraş sfânt şiit Qom, amplasat la aproximativ 150 de kilometri sud de capitala țării.