Infofinanciar > Esential > Care sunt industriile de bază ale economiei Siriei? Cum rezistă statul din Orientul Mijlociu la mai bine de un deceniu de război
Esential

Care sunt industriile de bază ale economiei Siriei? Cum rezistă statul din Orientul Mijlociu la mai bine de un deceniu de război

Siria Sursa foto News Deeply- The New Humanitarian
Sursa foto News Deeply- The New Humanitarian

Contextul actual al Siriei este unul incert, având în vedere războiul care încă mai este în desfășurare. Economia Siriei este una extrem de proastă, mai ales că nu a fost inclusă în Indexul de libertate al economiilor mondiale. De asemenea, oficialii de la Banca Mondială au decis să oprească toate operațiunile și toate acțiunile în această zonă. Spre deosebire de alte sate din Orientul Mijlociu, Siria nu dispune de atât de multe industrii precum celelalte.

În anii 1980, a avut loc o criză economică extrem de gravă care a făcut care a făcut ca țara să treacă printr-o serie de reforme economice zece ani mai târziu. Scopul acestora a fost stimularea economiei Siriei prin încurajarea privatizării.

După ’90, economia Siriei a înregistrat o creștere puternică, mai ales că aceasta este dependentă de exporturile către Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Cele mai importante industrii sunt serviciile, agricultura și industriile prelucrătoare, însă acestea nu pot fi identificate ca fiind motoarele economice siriene.

Industria agricolă, importantă pentru economia Siriei

În cadrul industriei agricole, este angajată o pătrime din populația Siriei. Aceasta este o sursă importantă de venit și contribuie cu 16,9% din PIB-ul Siriei. Cele mai importante culturi ale zonei sunt grâul și sfecla de zahăr. Pe lângă acestea, fermierii sirieni mai cultivă și porumb, orz și mei. Culturile comerciale cultivate în Siria includ bumbacul, fructele și legume, precum roșii, pepeni verzi, ceapă, cartofi, struguri și tutun. Cel din urmă este cultivat în regiunea Latakia. Fermierii se ocupă, de asemenea, de creșterea animalelor.

Animalele crescute sunt ovine, bovine, păsări de curte și cămile. În Siria se practică, de asemenea, pescuitul la scară mică. Pescarii prind pești precum șalăul roșu și gri, tonul, tonul, sardinele și mreana. Siria are o porțiune relativ mică de păduri. Prin urmare, țara trebuie să importe lemn pentru construcții și alte utilizări, conform worldatlas.com.

Statul din Orientul Mijlociu și-a construit economia pe bumbac

Cele mai importante industrii prelucrătoare din Siria sunt petrolul, tutunul, textilele, băuturile și prelucrarea alimentelor. În cadrul industriei textile, țara este cunoscută pentru producția de textile din lână, nailon, bumbac și mătase naturală. Fabricile se găsesc în Alep, Hama, Damasc și Homs.

Companiile de inginerie produc, printre altele, geamuri de sticlă, produse farmaceutice, placaj, ustensile, sticle, baterii și ciment.

Industriile din Siria se ocupă de prelucrarea alimentelor, cum ar fi conserve de fructe și legume, produse lactate, uleiuri vegetale și sare. Produsele realizate manual, cum ar fi ornamentele din aur și argint, gravurile din lemn, oțelul din Damasc și brocarturile din mătase constituie industria prelucrătoare.

Din punct de vedere istoric, Siria a avut o industrie petrolieră în plină expansiune. Cu toate acestea, producția de petrol din această țară s-a redus de la 600.000 de barili pe zi în 1995 la doar 32.000 de barili pe zi în 2014. ISIS a preluat rezervele de petrol, iar guvernul nu mai controlează producția de petrol din țară. Înainte de războiul civil, Siria a fost un mare exportator de petrol către țările membre ale Uniunii Europene. Ulterior, exporturile de petrol reprezentau 25% din veniturile guvernului. De asemenea, exporturile au contribuit cu aproape 20% din PIB-ul Siriei.

Industria serviciilor a fost în creștere până în 2011

În 2017, serviciile au reprezentat aproximativ 60% din PIB-ul Siriei. Sectorul este responsabil pentru angajarea unui număr mare de lucrători.

În 2008, sectorul serviciilor a angajat aproximativ 67% din forța de muncă a țării. Procentul a crescut în 2009, ceea ce a dus la o majorare semnificativă a prețurilor spațiilor de birouri. Domeniile economiei care au legătură cu această industrie sunt sectorul turismului, cel bancar și financiar. În 2002, numărul turiștilor non-arabeni s-a ridicat la aproximativ 1,1 milioane. Cu toate acestea, cifrele au scăzut din cauza războiului civil în curs de desfășurare care a început în 2011. Sectorul bancar din Siria a fost afectat de numeroasele sancțiuni cu care țara a trebuit să se confrunte din cauza războiului civil. Printre țările care au emis sancțiuni se numără Canada, Turcia, Statele Unite, Uniunea Europeană și Liga Arabă.

Industria transporturilor din Siria este destul de dezvoltată. Țara are patru aeroporturi internaționale, și anume Alep, Lattakia, Damasc și Kamishly. În 2012, Siria avea 99 de aeroporturi. Dintre aceste aeroporturi, 29 au piste pavate, iar 70 au piste nepavate. Căile ferate siriene sunt responsabile pentru transportul de mărfuri din Siria către mai multe destinații. Calea ferată face legătura cu cele de stat din Turcia, care are o lungime de 2.052 de kilometri. De asemenea, aceasta leagă statul din Orientul Mijlociu de țările vecine, precum Irak, Turcia și Iordania.

În pofida războiului civil care durează de mulți ani în Siria, căile ferate au fost bine întreținute. Țara oferă chiar și servicii expres și moderne de trenuri. Pe lângă căile ferate și aeroporturi, rețelele rutiere din Siria sunt destul de dezvoltate. Siria are o rețea de drumuri cu o lungime de 69.873 de kilometri. Din aceasta, 61.514 kilometri de drumuri sunt asfaltate. Aici există un serviciu de autobuz trans-desert care transportă locuitorii din Siria către Beirut, Bagdad, Haifa și Damasc. Țara are căi navigabile care au o lungime de aproximativ 900 de kilometri. Cu toate acestea, ele sunt rareori utilizate în scopuri comerciale.