Infofinanciar > Lumea la zi > Care sunt cauzele reale ale inflației alimentare din Marea Britanie
Lumea la zi

Care sunt cauzele reale ale inflației alimentare din Marea Britanie

pret alimente theolivepress.es
Sursă foto: theolivepress.es

Inflația ridicată a prețurilor la produsele alimentare din Marea Britanie nu a fost determinată de o concurență slabă în sectorul comerțului cu amănuntul, a declarat joi autoritatea de reglementare a țării, dând dreptate supermarketurilor care au respins afirmațiile potrivit cărora au profitat de pe urma crizei costului vieții.

Unii politicieni, grupuri de consumatori și sindicate au acuzat supermarketurile că au obținut profituri excesive în timpul crizei, acuzație pe care băcanii, inclusiv liderul de piață Tesco și numărul 2 Sainsbury’s, o resping ca fiind un nonsens.

Actualizându-și investigația privind sectorul alimentar, Autoritatea pentru concurență și piețe (CMA) a declarat că, în general, datele generale sugerează o situație mai bună decât cea de pe piața carburanților, cu o concurență mai puternică la nivelul prețurilor între toate supermarketurile și magazinele cu discount.

Potrivit datelor oficiale, inflația prețurilor la alimente din Marea Britanie a atins în martie cel mai ridicat nivel din 1977, depășind 19%. Aceasta a încetinit la 17,3% în iunie, dar reprezintă în continuare o presiune majoră asupra finanțelor multor gospodării, potrivit Reuters.

„Deși inflația prețurilor la produsele alimentare se află la niveluri ridicate din punct de vedere istoric, dovezile colectate până în prezent de către CMA indică faptul că nu problemele de concurență au determinat acest lucru”, a declarat autoritatea de reglementare.