Educație financiară

Care sunt caracteristicile principale ale tehnologiei blockchain?

blockchain
Foto: bankrate.com

Este general acceptat că un tehnologia blockchain este, în esență, o rețea care folosește un registru distribuit (în engleză: distributed ledger) pentru a stoca niște tranzacții.

Registrul în sine (distributed ledger) este imuabil și toți utilizatorii participă la procesul de validare a tuturor tranzacțiilor care au loc în blockchain, fără folosi vreo organizație centralizată.

Conform experilor,  tehnologia blockchain-ul are trei caracteristici principale: descentralizarea, securitatea și transparența (sau, mai bine zis, confidențialitatea).

Tehnologia blockchain este descentralizată

Cea mai importantă caracteristică a tehnologiei blockchain este natura descentralizată a registrelor (distributed ledger).

Spre deosebire de păstrarea înregistrărilor fizice sau digitale convenționale, registrele blockchain nu sunt deținute de o autoritate centrală. Registrul digital este accesibil tuturor celor din bloc și oricine dispune de echipamentul adecvat, acționează ca înregistrări ale unei mici părți din blocurile de tranzacții.

Mai exact, reţeaua este formată din servere, computere şi terminale, practic toți utilizatorii. Toate colaborează între ele, pe internet, prin intermediul unui soft specializat. De exemplu, un utilizator transmite o criptomonedă altui utilizator. Se face tranzacţia, care este transmisă în reţea, plata este vizibilă pe toate celelalte computere, toate calculatoarele din lume din acea rețea blockchain primește o copie a acelui transfer, iar la nivel de soft este verificată şi criptată. Celălalt utilizator primește plata, precum şi dovada ei, de la toate computerele din reţea în câteva minute.

Tranzacţia nu poate fi mimată sau nu există şansa unei păcăleli odată ce plata a intrat pe reţea. Vorbim despre un comportament similar cu al transferului între conturile bancare, dar fără nicio autoritate emitentă a serviciului sau bunului respectiv, strict două computere conectate la internet.

Pentru ca plata să fie înregistrată în reţea, însă, ea trebuie scrisă undeva, trebuie să existe o bază de date, eventual publică, pentru ca utilizatorii, sa aveţi acces comun la dovada ei. Acesta este blockchain-ul, practic suma tuturor tranzacţiilor.

Tehnologia blockchain este sigură

A doua caracteristică a tehnologie blockchain este securitatea oferită de rețelele de blockchain. Centrele de date centralizate își păstrează înregistrările digitale în bazele de date. Din păcate, în timp s-a observat că securitatea rețelei nu este suficient de eficientă pentru a garanta siguranța acestor înregistrări din cauza specializării tot mai rapide a hacker-ilor.  Dar nici înregistrările fizice nu sunt, de asemenea, garantate complet, deoarece incendiile și alte accidente pot duce la pierderea informațiilor stocate.

Important: registrele din blockchain sunt sincronizate, ceea ce înseamnă că fiecare dispozitiv are o copie a registrului. Singurul mod în care cineva poate folosi atacurile sau poate schimba informațiile din registru este prin hacking-ul tuturor dispozitivelor. Acest lucru este aproape imposibil. Ca urmare, informațiile despre blockchain sunt aproape incoruptibile.

Tehnologia blockchain este transparentă dar și confidențială

A treia trăsătură este anonimatul și confidențialitatea oferite de rețelele de blockchain. În esență, rețelele de blockchain se bazează în mare măsură pe criptografie, pentru a se asigura că informațiile stocate în blockchian sunt confidențiale. În plus, pseudonimele sunt folosite pentru a se asigura că utilizatorii sunt confidențiali.

Motivul pentru care se utilizează două chei este că cheia privată utilizată pentru remiterea plăților sau pentru procesarea plăților rămâne anonimă. Acest lucru înseamnă că hacker-ii nu pot obține informații prin vizarea anumitor vânzători.