Infofinanciar > Info > Care este vârsta maximă pentru a accesa un credit ipotecar? Află condițiile impuse de bănci
Info

Care este vârsta maximă pentru a accesa un credit ipotecar? Află condițiile impuse de bănci

Venituri chirie, impozitul
Sursă foto: Impact

Achiziționarea unei locuințe poate reprezenta un vis împlinit pentru multe persoane. Dar, o astfel de investiție poate aduce costuri foarte mari. Așadar, persoanele care doresc să-și cumpere o casă dar momentan nu au banii necesari pentru a realiza acest lucru pot opta pentru un credit ipotecar. Dar, un astfel de împrumut necesită multă informare în prealabil și reprezintă o mare responsabilitate.

În cazul în care anumite persoane doresc să acceseze un credit de acest gen trebuie să știe că și vârsta reprezintă o condiție care îi poate ajuta sau nu să obțină acest împrumut.

Creditele ipotecare

Creditele ipotecare reprezintă un instrument financiar extrem de util pentru persoanele care doresc să cumpere o locuință sau să construiască o casă. Realizarea unui astfel de împrumut reprezintă o mare responsabilitate și poate aduce anumite riscuri creditorului. De aceea, în momentul analizării dosarului depus, aceștia au în vedere mai multe variabile. Una dintre ele, pe lângă cea principală legată de venitul lunar, este vârsta persoanei care aplică pentru obținerea creditului. Băncile sau instituțiile de credit au în vedere ca principal argument care av fi capacitatea oamenilor de a achita acest credit pentru care aplică.

Vârsta unei persoane este legată de capacitatea acesteia de a achita împrumutul. Un exemplu în acest sens este faptul că persoanele mai înaintate în vârsta au un risc mai mare cu privire la capacitatea de plată pe termen lung. Așadar, băncile vin cu politicile lor legate de vârsta maximă la care se poate acorda un credit ipotecar. Băncile au stabilit diverse cerințe de calificare în cazul oferirii unui credit, pentru a se asigura că debitorii pot rambursa împrumutul, deoarece acesta poate fi un angajament pe termen lung. Vârsta solicitantului în momentul în care se încheie rambursarea este una dintre aceste cerințe, luate în considerare înainte de aprobarea unui dosar.

Avansul creditelor ipotecare

Atunci când acordă împrumuturi, băncile fac eforturi pentru a reduce riscul. Din acest motiv, vârsta solicitantului este destul de importantă. Un cetățean în vârstă poate avea un risc mai mare de a avea probleme în a face rambursări pe termen lung, în funcție de starea de sănătate și de pensia sa. Astfel se explică de ce băncile oferă diferite vârste maxime la care o persoană poate solicita un credit ipotecar. Cu toate acestea, băncile țin cont de vârsta pe care o va avea solicitantului la încheierea perioadei de rambursare.

Prin urmare, durata maximă de rambursare ar fi de 20 de ani dacă vârsta maximă acceptată de bancă este de 70 de ani, iar solicitantul avea 50 de ani la momentul depunerii cererii. CEC Bank permite o vârstă maximă de 75 de ani pentru finalizarea rambursării. Dar, bănci precum Alpha Bank, UniCredit Bank și OTP Bank, stabilesc această vârstă la pragul de 70 de ani.

În plus față de această cerință, debitorul trebuie, de asemenea, să demonstreze capacitatea sa de a plăti un avans, care variază în funcție de politica băncii și de moneda în care este contractat împrumutul. Avansul minim necesar pentru împrumuturile în lei este de obicei de 15% din valoarea locuinței, însă avansul minim necesar pentru împrumuturile în euro poate varia între 25 și 35%, conform Monden .